• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Syndróm červeného muža: Toto hrozí pri prirýchlom podaní antibiotík

  • 17:19 08.04.2022
  • Bratislava
Syndróm červeného muža: Toto hrozí pri prirýchlom podaní antibiotík

Nepríjemnostiam po podaní antibiotika sa dá ľahko vyhnúť. Najväčšmi treba dávať pozor na čas.

Celosvetový nárast počtu baktérií odolných voči antibiotikám si vyžaduje častejšie predpisovanie antibiotického liečiva vankomycín, ktoré efektívne bojuje aj proti ochoreniam, ako je infekcia MRSA.

Negatívom užívania vankomycínu je možná vedľajšia reakcia, ktorá sa zvykne označovať ako syndróm červeného muža. Ide o svrbivú červenú vyrážku, ktorá sa môže objaviť na tvári, krku a hornej časti trupu, pričom len zriedkavo je závažná. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k prudkému poklesu krvného tlaku, rýchlemu búšeniu srdca a bolesti v hrudi.

Syndróm červeného muža je anafylaktoidná reakcia, ku ktorej dochádza po rýchlej aplikácii vankomycínu. Látka preniká do dvoch typov buniek, z ktorých pozostáva imunitný systém, mastocytov a bazofilov, v ktorých uvoľňuje histamín. Na rozdiel od anafylaktickej reakcie tu imunoglobulínové protilátky nehrajú žiadnu rolu.

Ako „Mississippské blato“ zachraňuje životy

Vankomycín prvýkrát vyťažili v päťdesiatych rokoch z pôdy z dažďového pralesa na Borneu. Prvé liečivá s jeho obsahom boli hnedkasté kvôli pôdnym nečistotám, ktoré stále obsahovali. Kvôli tomu si liek získal prezývku „Mississippské blato“. Prvotné teórie pripisovali dôvod vzniku syndrómu červeného muža týmto kontaminantom, čo sa však nepotvrdilo, keďže vedľajšie účinky postihli aj pacientov, ktorí užili čistejšiu verziu vankomycínu.

Vankomycín sa najčastejšie používa pri liečbe bakteriálnych infekcií odolných voči antibiotikám, ale podáva sa aj pacientom po operácii na liečbu infekcie a pacientom s niektorými druhmi infekcie krvi. Liek nemusí vždy vyvolať syndróm červeného muža. K reakcii najčastejšie dochádza, keď sa aplikuje príliš rýchlo.

Negatívne účinky vankomycínu boli zaznamenané pri infúznej dávke jeden gram za hodinu, takže v súčasnosti sa odporúča podávať ho radšej pri dávke desať miligramov za minútu.

Vo väčšine prípadov sa prvé príznaky syndrómu červeného muža objavujú do 4 až 10 minút po podaní prvej dávky vankomycínu. V ojedinelých prípadoch môžu nastúpiť až po týždni. Syndróm sa najčastejšie prejavuje u ľudí mladších ako 40 rokov, pričom najviac postihuje deti.

Príznaky syndrómu sa našťastie celkom ľahko dajú zmierniť podaním antihistaminík. Syndróm červeného muža nespôsobuje žiadne dlhodobé následky. S liečbou vankomycínom sa preto pokračuje po odznení všetkých vedľajších účinkov.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.