• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

5 telesných pachov, na ktoré si musíte dávať pozor

  • 19:36 09.04.2022
  • Bratislava
5 telesných pachov, na ktoré si musíte dávať pozor

Tieto typy pachov môžu signalizovať problémy.

Rybací či syrový zápach by mal byť dôvodom na obavy v prípade, že nevychádza kuchyne. Ak si všimnete zvláštny zápach zo svojho tela, je dôležité čo najrýchlejšie identifikovať príčinu, aby ste dostali správnu liečbu. Tu je päť telesných pachov, na ktoré by ste si mali dávať pozor a vysvetlenie, čo znamenajú pre vaše zdravie.

1. Smegma

Syrová, hustá, biela hmota, ktorú nájdeme v oblasti genitálií, nazývame smegma. Je to výsledok toho, že si muž nedostatočne umýva oblasť pod predkožkou. Smegma je zoskupenie odumretých kožných buniek, kožných mazov a vlhkosti nahromadených okolo genitálií človeka. Môže postihnúť aj ženy medzi záhybmi vulvy. Muži a ženy by si mali umývať pohlavné orgány aspoň raz denne teplou vodou.

Pokiaľ ide o ženy, mydlo nie je nutné, no ak chcete, môžete použiť prostriedok výhradne určený na intímnu oblasť. Iné prostriedky môžu narušiť rovnováhu pH a viesť ku kvasinkovým infekciám. Dávajte si pozor, aby ste umývali iba vonkajšiu časť vagíny, nie jej vnútro. Ak si všimnete syrovitú, hustú, bielu látku a zvláštny zápach z vašich pohlavných orgánov, možno by ste mali zvýšiť hygienu alebo navštíviť svojho lekára, ak to vedie k iným príznakom, ako je začervenanie a opuch.

2. Rybí pach výtoku

U žien nastáva problém, ak ich intímne partie páchnu rybinou. Ide o príznak bakteriálnej vaginózy, zápalu spôsobeného premnožením baktérií. Výtok vo všeobecnosti nadobúda sivobielu farbu a má vodnatú konzistenciu a rybí zápach. Na liečbu sú vhodné probiotiká, ktoré obnovujú rovnováhu baktérií. Bakteriálna vaginóza môže byť následkom menštruácie, sexu s novým partnerom a používania parfumovaných umývacích prostriedkov.

3. Páchnuce nohy

Na našich chodidlách je 250 000 potných žliaz a často ich pokrývame dvoma vrstvami. Ponožky a topánky zadržiavajú všetok pot a vytvárajú ideálne prostredie na množenie baktérií. Čím viac kožných buniek majú k dispozícií, tým viac sa budú množiť a tvoriť zápach. Snažte sa vyhnúť syntetickým ponožkám a nepriedušným topánkam. Dávajú vašim nohám nulový priestor na dýchanie a akékoľvek baktérie v nich majú perfektné prostredie na život.

4. Zvláštny telesný pach

Telesný zápach nie je len výsledkom zlej hygieny a potenia. Často ho môžu spustiť aj zmeny stravy, prostredia, hormónov a liekov. Môže to byť obzvlášť bežné počas puberty. Telesný pach je spôsobený baktériami, ktoré rozkladajú molekuly bielkovín vo vašom pote. Táto reakcia sa môže vyskytnúť na celom tele zhora nadol, od miesta za ušami cez nohy až po podpazušie a konečník.

Dávajte si pozor na drastické zmeny vášho potenia, ako je studený pot, nepravidelné potenie alebo potenie v noci. Najčastejšími príčinami nočného potenia sú symptómy menopauzy, niektoré lieky (steroidy, lieky proti bolesti a antidepresíva), úzkosť. Ak máte obavy, vyhľadajte lekársku pomoc od svojho praktického lekára.

5. Výtok z bradaviek

Ak ste muž a máte výtok z bradaviek, mali by ste okamžite kontaktovať svojho praktického lekára, pretože výtok z bradavky akéhokoľvek druhu nie je u mužov normálny. U žien to môže byť o niečo menej alarmujúce, no výtok by sa nemal vyskytovať, ak práve nedojčíte. Jedným z najvýraznejších znakov väčšieho problému je nepríjemný pach. Vyhľadajte odbornú pomoc, ak:

  • výtok je dlhodobý
  • iba jedna bradavka vypúšťa tekutinu
  • výtok zapácha alebo obsahuje krv
  • vyteká bez dojčenia
  • máte viac ako 50 rokov
  • je to sprevádzané ďalšími príznakmi (hrudky, opuch, bolesť, začervenanie)
  • ste muž

Je však malá šanca, že by mohlo ísť o rakovinu.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.