• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

6 chýb pri močení, ktoré opakuje takmer každá žena

  • 20:03 03.04.2022
  • Bratislava
6 chýb pri močení, ktoré opakuje takmer každá žena

Medzi správnym a nesprávnym spôsobom vyprázdňovania močového mechúra je len malý rozdiel. Zistite, či pri tom nerobíte niektorú z týchto častých chýb.

Nesprávne vyprázdňovanie močového mechúra v najlepšom prípade vedie k častým návštevám toalety. V horšom prípade už riskujete infekcie, z ktorých viaceré predstavujú smrteľné riziko.

Infekcia močových ciest: Chráňte sa prírodnou prevenciou!

Pokiaľ ide o náchylnosť na infekcie a iné ochorenia, ženská stavba tela so sebou prináša viacero nevýhod. V prvom rade je to kratšia močová rúra oproti mužom, ktorá zjednodušuje prístup baktérií k ďalším častiam močových ciest.

Krátka močová rúra tiež vo veľkom ovplyvňuje kontinenciu moču. Ak má žena ťažkosti s inkontinenciou alebo zápalom, prejavuje sa to intenzívnejšími príznakmi ako u mužov.

Hormonálne a reprodukčné zmeny, ako je tehotenstvo, pôrod alebo menopauza takisto menia celé panvové dno, pričom môže dôjsť aj k jeho poruchám. Pokles maternice napríklad takisto mení fungovanie nižších močových ciest.

Správny spôsob močenia dokáže vo väčšine prípadov zabrániť niektorým z týchto problémov. Uistite sa preto, že pri močení nerobíte niektorú z týchto šiestich chýb.

1. Utieranie odzadu dopredu

V oblasti konečníka sa nachádza bohatá bakteriálna flóra, ktorá by pri utieraní smerom odzadu dopredu mohla prejsť k pošve alebo vonkajším genitáliám, kde sa nachádza aj močový otvor.

Nesprávne utieranie je jednou z najčastejších príčin vzniku infekcií močových ciest, ktoré sa prejavujú pálením pri močení, bolesťou a častou potrebou močiť. Toto ochorenie sa lieči pomocou antibiotík.

2. Prílišné utieranie

Pri utieraní si môžeme poškodiť citlivú pokožku. Chybou je, že príliš silným alebo intenzívnym utieraním po močení riskujeme, že v oblasti genitálií ostanú kúsky toaletného papiera, čo môže v priebehu niekoľkých hodín viesť k ďalšiemu podráždeniu či infekcii.

Problém vzniká aj pri používaní nekvalitného toaletného papiera. Správny postup si vyžaduje len zopár plátkov papiera a jemné utieranie.

3. Vyhradenie času na močenie

Vyhnite sa návštevám toalety, ktoré sú „len pre prípad“, a časovaniu takýchto návštev, pokiaľ vám lekár neprikáže inak. Takéto zvyky sú zaužívané v niektorých zamestnaniach. Platí to napríklad pre pedagógov v škole, ktorí preventívne navštevujú toaletu pred začiatkom každej hodiny.

Takáto zvyklosť po čase vedie k tomu, že močový mechúr nebude schopný zadržať väčšie množstvo moču. Mechúr bežne zadržiava okolo 450 až 500 mililitrov, no ak ho budete vyprázdňovať každú hodinu, zvykne si zadržiavať menšie množstvo moču – približne 200 alebo menej mililitrov, a tak budete musieť často navštevovať toaletu aj v prípadoch, keď to nevyhnutne nebudete potrebovať.

Mechúru nijako neublížite tým, že zadržiavate moč až dovtedy, kým pocítite skutočnú potrebu. Močenie „pre prípad“ sa dá akceptovať v nevyhnutných situáciách, ale určite by ste ho nemali praktizovať na pravidelnej báze.

4. Pridlhé čakanie

Opakom pravidelných a častých návštev toalety je pridlhé čakanie, ktoré môže viesť až k bolestivým pocitom. Ideálne by ste mali toaletu navštíviť vtedy, keď je mechúr plný do takej miery, ktorá vám nespôsobuje nepohodu, a pociťujete silnú potrebu.

Prvým signálom potreby je pocit naplnenia mechúra. Druhý signál nám privádza na myseľ prvú myšlienku na toaletu. Nasleduje silná potreba, pri ktorej musíte odbehnúť od aktivity, ktorú práve vykonávate. Ak ani potom nevyprázdnite mechúr, nastáva urgentná potreba, pri ktorej už musíte utekať na toaletu. Poslednému štádiu by ste sa v ideálnom prípade mali celkom vyhnúť.

5. Pitie priveľkého množstva vody

Tradičných 1,5 až 2,5 litra vody denne bežnému dospelému celkom postačuje. Toto množstvo sa odporúča prekročiť len pri fyzicky namáhavých aktivitách alebo v horúcom počasí.

V prípade pitia troch a viac litrov vody denne riskujete takzvanú polyúriu, ktorá vyvoláva nadmernú tvorbu moču. Táto porucha síce nespôsobuje vážnejšie ochorenia, no privedie vás viackrát za deň na záchod. Za zdravý počet návštev toalety sa pritom považuje 6 až 8 návštev denne, pričom počas noci človek bežne močí raz až dvakrát.

6. Nedokonalé vyprázdnenie mechúra

Za dysfunkciou vyprázdňovania sa môže ukrývať skrytá príčina. Takýto problém môže ďalej viesť k retencii (zadržiavaniu) moču, ktorá je častým spúšťačom infekcií a žlčových kameňov. Nedokonalé vyprázdňovanie mechúra by mal za každých okolností vyšetriť špecialista.

Ku klasickým príznakom retencie patrí pomalý prúd moču, tlačenie pri močení, prerušovaný tok moču a dlhé čakanie na začiatok močenia. Pacienti tiež často cítia, že majú plný mechúr, aj keď práve vyšli z toalety. Neraz sa stretnú aj s pocitom nafukovania v oblasti nad panvou. Na celkové vyprázdnenie moču sú často potrebné aj tri či štyri návštevy toalety za sebou.

K častým príčinám tejto poruchy patrí pokles močového mechúra alebo maternice alebo zjazvenie močovej rúry.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.