• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Toto sú dôvody, prečo sa ráno zobúdzate s upchatým nosom

  • 20:32 28.03.2022
  • Bratislava
Toto sú dôvody, prečo sa ráno zobúdzate s upchatým nosom

Ak sa každý deň budíte s upchatým nosom, na vine môže byť jeden z týchto dôvodov.

S pocitom upchatého nosa sa budia mnohí ľudia aj bez toho, aby práve trpeli nádchou. Zvyčajne je za to zodpovedný zápal nosový dutín, ale príčiny zápalu môžu byť rôzne. Tu je niekoľko možných dôvodov, prečo sa ráno budíte s pocitom upchatého nosa.

Alergie alebo dráždivé látky

Dôvodom upchatého nosa sú často alergény ako peľ, roztoče, domáce zvieratá (ich srsť, koža alebo sliny). Ak sa liečite na sennú nádchu, je to najčastejší dôvod upchatého nosa. Na vine však môže byť aj prach v okolí postele, ktorý dráždi nos.

Ak máte domáce zvieratá, skúste ich na chvíľu držať mimo postele a pravidelne ich vysávajte, aby ste zistili, či to pomôže. Vyhnite sa tabakovému dymu a znečistenému ovzdušiu, ak je to možné. Je dobré podstúpiť testy na alergie u alergológa. Na alergickú rinitídu lekári zvyčajne predpisujú antihistaminiká.

Suchý vzduch

Keď vo vzduchu nie je dostatok vlhkosti, vnútro vašich dutín môže vyschnúť. To sa často stáva, keď je vonku chladno a kúrenie je zapnuté na plný výkon. Následkom je upchatý nos, sucho v ústach, bolesť hrdla a dokonca aj krvácanie z nosa.

Riešenie je jednoduché: Otvorte okná, aby ste do miestnosti dostali trochu čerstvého vzduchu a skúste v noci použiť zvlhčovač. Uistite sa, že pijete veľa vody, pretože vaše telo musí zostať hydratované. Pomôcť môžu nosové spreje alebo výplachy nosa.

Gastroezofageálna refluxná choroba

Zobúdzate sa s upchatým nosom po tom, ako ste večer zjedli veľkú večeru alebo určité potraviny, ako je kyslé ovocie alebo korenené jedlá? Dokonca aj problémy s refluxom kyseliny môžu spôsobovať upchatý nos. Keď spíte, je možné, že sa kyselina dostane do vášho nosa a dutín.

Môže to spôsobiť stekanie hlienu z nosa do hrdla, čo môže spôsobiť chronický kašeľ a upchatý nos. Gastroezofageálny reflux je nutné liečiť zmenou stravy alebo liekmi. A ak môžete, skúste spať trochu podopretý.

Prechladnutie alebo infekcia dutín

Ak máte upchatý nos len niekoľko týždňov, možno máte obyčajnú nádchu. Infekcie dutín - nazývané sinusitída - môžu tiež spôsobiť upchatý nos, ako aj bolesť v oblasti dutín, nadmerné množstvo hlienu, bolesti hlavy, uší, vysokú teplotu a dokonca bolesť zubov.

Infekcie dutín môžu trvať niekoľko týždňov. Okrem liekov vám pomôže oddych, dostatok tekutín, pri bolestiach môžete vyskúšať paracetamol alebo ibuprofén a dočasne používať nosový sprej alebo roztok na výplach dutín. Ak sa príznaky po týždni nezlepšia, mali by ste sa obrátiť na svojho praktického lekára.

Hormóny

Upchatie nosa môžu spôsobiť aj hormóny počas tehotenstva. Tehotenský hormón progesterón môže v skutočnosti rozšíriť vaše nosové priechody, čo vedie k nepríjemným pocitom v nose. Tento stav sa nazýva „tehotenská rinitída“. Môže trvať dlhšie ako šesť týždňov a môže sa objaviť od druhého trimestra, ale mala by zmiznúť po pôrode, ak nie skôr.

Majte na pamäti, že infekcie dutín sú tiež bežné počas tehotenstva. Samozrejme, ak máte počas tehotenstva akékoľvek obavy o svoje zdravie, porozprávajte sa o svojich príznakoch čo najskôr so svojím lekárom lekárom.

Nosové polypy alebo iná fyzická príčina

Nosové polypy sú ďalším stavom, ktorý môže spôsobiť upchatý nos – aj keď pravdepodobne nie len ráno. Polypy sú bezbolestné, mäkké výrastky vo vašom nose, ktoré sa prejavujú príznakmi, ako je nádcha, chrápanie a znížený čuch.

Ľudia s vychylenou prepážkou nosa môžu mať tiež problémy, pretože jeden z nosových priechodov je menší ako druhý. Môžu tiež pociťovať časté, opakujúce sa infekcie dutín alebo bolesti hlavy. Pacientom môže pomôcť chirurgický zákrok nazývaný septoplastika.

Nadmerné používanie dekongestantov

Pri liekoch je potrebné dobre preštudovať príbalový leták, kde okrem iného nájdete aj ako dlho je vhodné liek užívať. Voľnopredajné lieky na liečbu upchatého nosa môžu paradoxne stav predlžovať. Dekongestívne nosové spreje a kvapky by sa nemali používať dlhšie ako týždeň. Ich vedľajším účinkom je, že môžu dráždiť sliznicu nosa.

Ďalšie možné príčiny

Niektoré lieky určené na liečbu depresie, erektilnej dysfunkcie a vysokého krvného tlaku môžu spôsobiť upchatý nos. Spánkové apnoe alebo iné stavy, ako je bruxizmus (škrípanie zubami počas spánku), môžu okrem nespočetných ďalších symptómov prispieť k problémom s dutinami. V niektorých závažných prípadoch môže byť na vine porucha krvných ciev, ako je Churg-Straussovej syndróm.

Ako liečiť upchatý nos

Nosové spreje, kvapky a soľné roztoky na zvlhčovanie môžu byť pre niektorých ľudí dobrým (dočasným) riešením. Niektorým môže pomôcť zvlhčovač vzduchu alebo obmedzenie kontaktu s alergénom.

Antihistaminiká na predpis aj voľnopredajné lieky môžu tiež pomôcť. Okrem toho pitie veľkého množstva vody a tekutín je dobrý spôsob, ako zabezpečiť hydratáciu tela. Dôležité je zabezpečiť dostatok spánku a dodržiavať spánkovú rutinu.

Zdroj: Info.sk, TM, mayoclinic.org, nhs.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.