• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Medvede sa prebúdzajú zo zimného spánku, došlo už k prvému napadnutiu človeka

  • 13:15 04.03.2022
  • Nitrianske Pravno
Medvede sa prebúdzajú zo zimného spánku, došlo už k prvému napadnutiu človeka

Viaceré poranenia utrpel vo štvrtok (3. 3.) po napadnutí medveďom horár v doline Tiefengrund v Strážovských vrchoch pri Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza.

Lesy SR o útoku informovali políciu i Zásahový tím pre medveďa hnedého. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

K napadnutiu horára došlo počas výkonu jeho pracovnej činnosti. „Išiel kontrolovať oplôtok, keď ho medveď napadol. Spôsobil mu viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku. K horárovi sa dostali kolegovia, ktorí privolali záchranku. Zraneného muža previezli do bojnickej nemocnice,“ uviedla Debnárová.

Riaditeľ nemocnice Peter Glatz TASR informoval, že muža ambulantne ošetrili a prepustili do domácej starostlivosti.

Prípadom sa zaoberá Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. „Zistenia potvrdzujú, že išlo o obranný, a nie predačný útok šelmy na človeka. Zásahový tím oblasť útoku monitoruje,“ uviedla ŠOP s tým, že útočila medvedica a lesníka poranila počas výkonu jeho práce. „Útočila z húštiny v blízkosti svojho brlohu s medvieďatami,“ spresnili štátni ochranári. Lokalita podľa nich dlhodobo patrí medzi oblasti so zvýšeným výskytom populácie medveďa.

Štátny podnik v tejto súvislosti upozornil, že práve v tomto období sa s prichádzajúcou jarou prebúdzajú v našich horách medvede. „Toto obdobie sa začína koncom februára a pokračuje počas marca, preto je potrebné, aby návštevníci lesa boli pri pobyte v horách obozretní, a treba rátať aj s tým, že vo voľnej prírode sa môžete stretnúť aj s medveďom,“ zdôraznila hovorkyňa.

Rozdiel v nadmorských výškach a s tým súvisiace hlavne teplotné rozdiely, ale aj výška a súvislosť snehovej prikrývky sú rozhodujúcim faktorom prebúdzania medveďov. „Každý jedinec má individuálne životné prejavy, môže sa stať, že niektoré medvede ani nezaľahnú alebo zaľahnú na kratší čas ako ostatné,“ priblížila Debnárová.

Medveď počas zimného spánku podľa nej spotrebúva svoje tukové zásoby a po prebudení sa potrebuje nasýtiť, je pohybovo aktívny a hlad spôsobuje aj nervozitu. Medvedice sa zase zdržujú v blízkosti brlohov a postupne vyvádzajú svoje mláďatá.

Pri pohybe v lese je vhodné dať o sebe vedieť, že sme tam, samozrejme, nie krikom a nie na všetkých miestach, na ktorých sa pohybujeme. Ak máme dostatočný prehľad okolo seba, tak si treba vychutnávať ticho a prírodu. Ak sa však približujeme do priestoru hustejších neprehľadných porastov, je potrebné na seba upozorniť pískaním, hlasovým prejavom alebo zakašľaním, aby šelma o nás vedela,“ odporučila Debnárová.

K opatrnosti pri pohybe v lese vyzvala verejnosť aj Slovenská poľovnícka komora (SPK). „Medvede si v tomto období hľadajú ľahko dostupné zdroje potravy, ktorými môže byť napríklad uhynutá zver alebo odpadky. Pri bránení svojej koristi môžu byť nebezpečné,“ uviedol hovorca SPK Alojz Kaššák. Poľovníci zároveň upozornili, že v tomto období sa rodia aj mláďatá diviakov, ktoré ich matky taktiež starostlivo chránia a môžu tak pri vyrušení spôsobovať hraničné situácie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.