• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Dvořákova Praha odmietla ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medailu nie

  • 7:51 02.03.2022
  • Praha
Dvořákova Praha odmietla ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medailu nie

Svoj program v reakcii na ruskú agresiu upravujú niektoré české kultúrne inštitúcie a akcie.

Festival Dvořákova Praha zrušil septembrové vystúpenie ruského dirigenta Valerija Gergijeva. Dôvodom je jeho podpora súčasnej ruskej zahraničnej politiky a ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje spravodajská stanica ČT24.

Svoj program v reakcii na ruskú agresiu upravujú i niektoré ďalšie kultúrne inštitúcie a akcie. Festival Dvořákova Praha zrušil septembrové vystúpenie ruského dirigenta Valerija Gergijeva. Dôvodom je jeho podpora súčasnej ruskej zahraničnej politiky a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Naopak, český folkrockový pesničkár Jaromír Nohavica nechce vracať vyznamenanie, ktoré od Putina pred časom dostal – dostal ho podľa svojich slov za piesne, nie za boje. Na jeho vzťah k Putinovi však už reagovalo aj mesto Katovice, ktoré mu odmietlo prenajať sálu na jeho aprílový koncert. Hovorca mesta Łukasz Kałębasiak, uviedol, že počas vojny medzi Ruskom a Ukrajinou je ťažké si predstaviť koncert tohto umelca v Katoviciach. „Ide o jeho väzby a vzťahy s Vladimirom Putinom,“ uviedol pre wyborcza.pl.

Slovácke divadlo sa svoj názor na aktuálnu situáciu rozhodlo povedať zaradením novej hry o ruských dezinformáciách.

Momentálne dianie na Ukrajine nemôžeme ignorovať a nechať bez reakcie a prejavu solidarity nielen voči nevinným obetiam nastupujúcej vojny. Za festival (Dvořákova Praha) konáme jasne a rušíme vystúpenie dirigenta Valerija Gergijeva, a to vzhľadom na jeho historicky doložiteľnú podporu agresívnej ruskej zahraničnej politiky a samotného prezidenta Putina,“ uviedol riaditeľ usporiadateľskej Akadémie klasickej hudby Robert Kolář.

Kritike za spoluprácu s ruským dirigentom čelili aj Viedenskí filharmonici, ktorí tento týždeň začali v New Yorku svoje americké turné, na ktorom ich mal dirigovať práve Gergijev.

Kritiku síce odmietol člen vedenia orchestra Daniel Froschauer s tým, že „kultúra sa nesmie stať miestom politických konfliktov“, ale vedenie newyorskej Carnegie Hall oznámilo, že ani Gergijev a ani klavirista Denis Macujev na troch plánovaných koncertoch nevystúpia.

Podobný názor ako Viedenskí filharmonici má aj český folkrockový spevák Jaromír Nohavica. Udalosti na Ukrajine Nohavica označil za hrozné. Medailu, ktorú si pred štyrmi rokmi prevzal od ruského prezidenta Vladimira Putina, však vracať nemieni. „Puškinovu cenu som dostal za piesne, nie za vojny,“ vysvetľuje.

Putin ocenil pesničkára v roku 2018 podľa oficiálneho vyjadrenia Kremľa za zásluhy pri upevňovaní priateľstva a spolupráce medzi národmi a za zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr. Kritici pesničkárovi vtedy vyčítali, že nahráva Putinovi.

Ocenenie je udeľované ako ruským občanom, tak aj cudzincom. V roku 2004 ho dostal aj slovenský spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser. Ten sa však ocenenia v reakcii na napadnutie Ukrajiny ruskými vojenskými silami koncom februára vzdal.

Bohužiaľ, Puškinova medaila je aj Putinova medaila, certifikát o jej udelení podpísal prezident Ruskej federácie,“ uviedol Štrasser pre slovenské médiá.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.