• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Najlepšie architektonické diela ocenili CE-ZA-AR-mi

  • 9:17 11.10.2013
  • BRATISLAVA
Najlepšie architektonické diela ocenili CE-ZA-AR-mi

Nositelia dvanásteho ročníka Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru, CE-ZA-AR 2013 sú už známi.


Vyhlásili ich dnes počas galavečera v priestoroch Refinery Gallery v Bratislave. Ako agentúru SITA informovali organizátori ocenenia, ceny udelili v šiestich kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

O jednej cene rozhodla verejnosť hlasovaním na internete. Prvýkrát v dvanásťročnej histórii ocenenia odovzdal cenu v kategórii Interiér svetoznámy dizajnér Roberto Palomba.

Porota v aktuálnom XII. ročník ocenenia CE•ZA•AR “ocenila nielen mladých architektov, ale aj tých, ktorí v dobe finančnej krízy zohľadnili ekonomické riešenia architektúry“.

Vybrané diela “nesú jasný odkaz na jednoduchosť, funkčnosť, účelnosť a ekonomickosť“. Viac informácií možno nájsť na webstránke súťaže http://www.ce-za-ar.sk a na facebookovom profile "cena za architektúru".

Za ocenené diela si architekti prevzali “bronzový domček CE-ZA-AR-a“ – sošku akademického sochára Jána Hoffstädtera.

Udelili aj Cenu verejnosti

V kategórii Rodinné domy cenu získala Rekreačná chata, Nižný Klátov (autori: Michal Mihaľák, Ján Kánocz); za Bytové domy vyhral projekt: Bytový komplex Alfa Beta Gama, Bartókova ulica 2 b/c/d, Bratislava (Peter Čavara, Peter Sány) a spomedzi diel nominovaných v kategórii Občianske a priemyselné budovy uspelo Administratívne centrum Reding Tower 2, Račianska ulica, Bratislava (Peter Vitko, Kornel Kobák).

Najlepším projektom kategórie Rekonštrukcia a obnova budov sa stala Rekonštrukcia a modernizácia budovy Krajského súdu, Skutockého 7, Banská Bystrica od tímu autorov: Igor Teplan, Miloš Pivko, Eva Teplanová a Katarína Pivková.

Cenu CE-ZA-AR 2013 za Interiér získalo dielo “Byt v Nitre“ v Nitre (Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szőke) a za Exteriér: Verejné priestranstvá Palárikovo na Hlavnej 82 v Palárikove (Anna Dobrucká, Marián Baláž, Eva Vyrosteková a Eva Torišková).

Okrem týchto šiestich víťazov udelili aj Cenu verejnosti. Na základe internetového hlasovania na webe denníka SME ju získalo dielo Košický hrad - revitalizácia na vrchu Hradová, Košice 1 – Sever od autorov: Ján Sekan, Richard Krajči a Branislav Ivan.

Cenu verejnosti odovzdal primátor Hlavného mesta SR, Bratislavy Milan Ftáčnik. Jedno z víťazných diel navrhne porota na nomináciu na prestížnu Cenu Európskej únie Mies van der Rohe Award.

Zoznam laureátov bol utajený

Katarína Príkopská (uprostred), Ivan Príkopský (vľavo) a Tomáš Szöke (vpravo) preberajú cenu za architektúru CE-ZA-AR 2013 v kategórii Interiér za byt v Nitre. Bratislava, 10. október 2013.Foto: SITA/Ján SlovákGalavečerom, ktorý v priamom prenose vysielal Rozhlas a televízia Slovenska na Dvojke, sprevádzali moderátori Adela Banášová a Matej Sajfa Cifra.

Účastníkom slávnostného udeľovania cien a televíznym divákom spestrili udeľovanie cien vystúpenia džezovej speváčky Brendy Boykin s Club des Belugas, violončelistu Jozefa Luptáka a súboru Cello Colosseum.

Slovenská komora architektov zverejnila nominácie k XII. ročníku architektonického ocenenia CE•ZA•AR 2013 koncom septembra. Spomedzi 77 prihlásených diel ich vybrala medzinárodná odborná porota.

Do finále súťaže posunula 17 nominácií v šiestich kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

Zoznam laureátov bol utajený až do okamihu slávnostného odovzdávania cien. Záštitu nad Cenou za architektúru CE·ZA·AR 2013 prevzali primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a minister kultúry Marek Maďarič.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

DNES - 9:16Domáce

Pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka odročili.

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.