• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Svet si pripomína Medzinárodný deň duševného zdravia

  • 10:42 10.10.2013
  • BRATISLAVA
Svet si pripomína Medzinárodný deň duševného zdravia

Svet si vo štvrtok pripomína Medzinárodný deň duševného zdravia, ktorý vyhlásila za medzinárodný Svetová federácia pre duševné zdravie.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vydáva každoročne v tomto čase publikáciu Psychiatrická starostlivosť v SR, štatistické zistenia v nej poukazujú na to, že počet pacientov s duševnými ochoreniami sa zvyšuje.

Psychiatrické ambulancie na Slovensku navštívilo v roku 2012 takmer 400-tisíc pacientov. Predstavuje to 737 osôb na 10-tisíc obyvateľov, agentúru SITA o tom informoval Peter Bubla z NCZI.

Psychiatri zistili v minulom roku duševné ochorenie po prvý raz v živote u takmer 65-tisícov pacientov. V sledovanom období stúpol v ambulanciách počet pacientov s duševnými poruchami o 16 763 v porovnaní s rokom 2011.

Fóbie a úzkosti sužujú mladých

„Najvýraznejší nárast o 7,6 percenta sme zaznamenali u mladých ľudí vo veku od 15 do 19 rokov, čo sa prejavilo najmä v skupine neurotických porúch, zvýšeným počtom fóbií a úzkostí," priblížil Bubla s tým, že v porovnaní s rokom 2003 narástol počet vyšetrených osôb v ambulanciách takmer o 170-tisíc.

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia patrili afektívne poruchy prejavujúce sa neprimeranou dlhodobou emočnou reakciou organizmu na stresujúce podmienky.

Ďalej sa vyskytovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy. V ústavoch sa v roku 2012 liečilo 41 840 pacientov, z toho 56,6 percenta mužov a 43,4 percenta žien. V porovnaní s rokom 2011 je to nárast o 876 hospitalizácií.

Najčastejšou príčinou liečby boli poruchy psychiky a správania sa zapríčinené alkoholom, ktoré predstavovali viac ako štvrtinu z celkového počtu hospitalizovaných (10 960 prípadov) a vo viac ako dvoch tretinách sa týkali mužov.

Duševnými chorobami vyžadujúcimi častú hospitalizáciu boli aj schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi (8823 prípadov).

Pozornosť sa upriamuje na starších ľudí

Ďalšou častou príčinou prijatí do ústavnej starostlivosti boli afektívne poruchy (5885 prípadov). Z 1328 detí vo veku do 14 rokov bolo 63 percent detí hospitalizovaných pre poruchy správania sa a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania.

Tohtoročnou témou Medzinárodného dňa je Duševné zdravie a starší ľudia, u ktorých podľa Americkej psychiatrickej asociácie existuje väčšie riziko rozvinutia niektorých psychických porúch a ich komplikácií než u ľudí mladšieho veku.

Štatistiky uvádzajú, že závažnými psychickými ochoreniami trpí vo svete 20 až 30 percent ľudí nad 60 rokov. Napríklad odhadovaný výskyt demencie u ľudí nad 60 rokov je približne 4,7 percenta, depresiou trpí 10 až 16 percent ľudí nad 65 rokov a približne 10 percent trpí úzkosťou.

„Tieto čísla však môžu byť omnoho vyššie, keďže mnohí z nich nevyhľadajú odbornú pomoc," poznamenal Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Na Slovensku bolo v psychiatrických ambulanciách v uplynulom roku vyšetrených viac ako 85-tisíc pacientov nad 65 rokov, pričom približne 14-tisíc osôb v tomto veku boli pacienti s diagnózou zistenou prvýkrát v živote. Hospitalizovaných pacientov nad 65 rokov bolo takmer šesťtisíc.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.