• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Obľúbený český herec Pavel Liška slávi 50. narodeniny

  • 6:37 29.01.2022
  • Bratislava/Liberec
Obľúbený český herec Pavel Liška slávi 50. narodeniny

Od narodenia Pavla Lišku uplynie v sobotu 29. januára 50 rokov.

Pavel Liška patrí k najvýraznejším českým hercom strednej generácie. Jeho filmovú kariéru výraznejšie odštartovala hlavná úloha vo filme Návrat idiota. Umelec, ktorý často autenticky stelesňuje bláznov, outsiderov či zmätených mužov, bol dlhoročnou oporou HaDivadla aj Divadla Na zábradlí. Momentálne pôsobí v Divadle Ungelt, v Divadle Bolka Polívky a objavuje sa aj na doskách Divadla Kalich.

Pavel Liška sa narodil 29. januára 1972 v Liberci. V mladosti hral v amatérskom krúžku pri Divadle F.X.Šaldy v jeho rodnom meste. Študoval na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde v roku 1994 ukončil štúdium herectva. V rokoch 1994-2003 pôsobil v HaDivadle v Brne, kde zaujal v inscenáciách Král Ubu, Král Oidipús či Tři sestry - tu exceloval v úlohe nešťastného a manželstvom ubitého Andreja Sergejeviča Prozorova. Liška bol aj súčasťou veľmi úspešného kabaretného predstavenia s názvom Komediograf, ktoré počas repríz prechádzalo neustálym vývojom a formou klaunských výstupov zabávalo publikum.

V rokoch 2003-2014 získal Liška stály angažmán v Divadle Na zábradlí. Tu ho diváci mohli vidieť ako kožušníka Samka v divadelnom spracovaní českej klasiky Gazdina roba o nerovnom postavení mužov a žien a predsudkoch, ktorú režisér Jiří Pokorný značne aktualizoval. Pod taktovkou toho istého režiséra sa Liška objavil aj v inscenácii Platonov je darebák! V komédii o smrti Cesta hořícího muže súčasného amerického dramatika Kellyho McAllistera sa Liška vo dvojici s Igorom Chmelom zase predviedli ako rozhnevaní bratia. Ako pokrytec Tartuffe, ktorý svojou lsťou narobí veľa zla sa divákom prihováral v inscenácii Tartuffe Games. Jiří Havelka dal hercovi priestor aj v groteske Ubu se baví a Liška nechýbal ani v javiskovom spracovaní novely Boarding Home, maximálně hořký, ktorá vznikla podľa autobiografickej knihy kubánskeho exilového spisovateľa Guillerma Rosalesa. V prostredí psychiatrickej liečebne, kde vládne tyrania a manipulácia si český umelec zahral pacienta. Liškova divadelná kariéra taktiež zahŕňa hosťovanie v niekoľkých divadlách. Z nich možno spomenúť Národní divadlo v Prahe (Lucerna, 2001, Romeo a Julie, 2003) alebo divadlo Husa na provázku. Na tejto scéne sa predviedol v role donchichotského hrdinu Myškina (Kníže Myškin je idiot, 2004).

Na postavu Myškina nadviazal aj na filmovom plátne, keď v snímke Návrat idiota (1999) stelesnil Františka, ktorý sa po návrate z psychiatrie vracia do „normálneho“ života. V roku 2001 ho Bohdan Sláma obsadil do filmu Divoké včely a Vladimír Morávek o dva roky neskôr do komédie Nuda v Brně (2003).

Prvý zo spomenutých režisérov mu ponúkol aj úlohu v psychologickej dráme Štěstí (2005). Za stvárnenie zamilovaného lajdáka Toníka získal herec ocenenie Český lev. Tvorca animovaných filmov a výtvarník Jan Švankmajer mu dal príležitosť vo svojom filozofickom horore o tenkej hranici medzi zdravým rozumom a bláznovstvom s názvom Šílení (2005). Spolu s Miroslavom Krobotom zabavili divákov ako dvojica svojských vodičov autobusu v komédii Účastníci zájazdu (2006) a výkonom homosexuálne orientovaného učiteľa hľadajúceho si svoju životnú cestu Liška zaujal aj vo filme Venkovský učitel (2008). Pod túto drámu sa opäť režisérsky podpísal Bohdan Sláma. K ďalším známym filmom, v ktorých sa herec objavil patria snímky Jana Hřebejka ako Pupendo (2003), Horem pádem (2004) či Nestyda (2008).

V posledných rokoch bol súčasťou filmov Toman (2018), Teroristka či Poslední aristokratka (oba 2019). Hercovou manželkou bola herečka Kristýna Boková, dcéra českého disidenta Johna Boka. Istý čas tvoril pár aj s herečkou a speváčkou Barborou Polákovou.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.