• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Regionálna doprava v Bratislavskom kraji bude bezplatná aj vo februári

  • 18:24 27.01.2022
  • Bratislava
Regionálna doprava v Bratislavskom kraji bude bezplatná aj vo februári

Cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji bude bezplatné aj vo februári.

Oznámil to Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý už od januára kompenzuje výpadok autobusových spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu Arriva.

Bezplatná doprava sa dotkne všetkých autobusových spojov dopravcu Arriva, ktoré premávajú v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). „Cestovať zadarmo budú majitelia 'električeniek', ako aj ostatní cestujúci, ktorí by si za normálnych okolností kupovali cestovné lístky,“ informoval TASR riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Bezplatná doprava sa týka len prímestskej autobusovej dopravy dopravcu Arriva. U ostatných dopravcov – v mestskej hromadnej doprave v Bratislave (Dopravný podnik Bratislava) a vo vlakoch (Železničná spoločnosť Slovensko) v rámci IDS BK - musia mať cestujúci zakúpený cestovný lístok.

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji je pre cestujúcich zadarmo aj po celý január. Ide o kompenzáciu za výpadky spojov Arrivy. Kraj oznámil, že bezplatnú prímestskú dopravu uhradia z pokuty, ktorú spoločnosti vyrubil za to, že od svojho nástupu v novembri 2021 nedokázala zabezpečiť dostatok spojov.

Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží BSK zmluvná pokuta vo výške 30.000 eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930.000 eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január, ktorý vznikne prepravou zadarmo,“ skonštatoval ešte v decembri 2021 predseda BSK Juraj Droba.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaruje, že problém vyrieši a situácia sa už zlepšuje. Začiatkom januára ohlásil príchod ďalších 30 nových vodičov i to, že dopravná obslužnosť v kraji bude od 10. januára na úrovni viac ako 90 percent. Naplnenie stopercentného stavu vodičov očakáva dopravca do konca marca.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.