• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Japonci, ktorým po havárii vo Fukušime zistili rakovinu, žiadajú odškodné

  • 12:43 27.01.2022
  • Tokio
Japonci, ktorým po havárii vo Fukušime zistili rakovinu, žiadajú odškodné

Šesť obyvateľov Japonska tvrdí, že chorobu im spôsobila masívna radiácia a žiadajú odškodné.

Šesť obyvateľov Japonska, ktorí boli deťmi v čase havárie jadrovej elektrárne Fukušima v roku 2011 a odvtedy sa u nich vyvinula rakovina štítnej žľazy, vo štvrtok podalo na okresný súd v Tokiu žalobu na jej prevádzkovateľa. Tvrdia, že chorobu im spôsobila masívna radiácia a žiadajú odškodné. Informovala o tom agentúra AP.

Šestica ľudí, ktorí majú v súčasnosti 17-27 rokov, požadujú od elektrárenskej spoločnosti TEPCO (Tokyo Electric Power Co) odškodné vo výške 616 miliónov jenov (približne 4,8 milióna eur).

Ich právni zástupcovia uviedli, že ide o prvú skupinovú žalobu v Japonsku podanú obyvateľmi Fukušimy v súvislosti so zdravotnými problémami spojenými s jadrovou katastrofou spred 11 rokov.

Na tlačovej konferencii jeden zo žalujúcich a matka ďalšieho vyjadrili nádej, že súd zistí súvislosť medzi rakovinou a radiáciou uniknutou z elektrárne. Odborný panel poverený vládou prefektúry Fukušima zatiaľ túto údajnú príčinu vylúčil.

Týmto osobám, ktoré mali v čase katastrofy 6 až 16 rokov, diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v rokoch 2012 až 2018, uviedli ich právni zástupcovia. Štyrom z nich štítnu žľazu úplne odstránili a potrebujú doživotnú hormonálnu liečbu. Jeden z nich tvrdí, že sa mu rakovina sa odvtedy rozšírila aj do iných častí tela. Ďalším dvom bola odstránená časť štítnej žľazy.

Osoby, ktoré žalobu podali, pochádzajú z rôznych častí Fukušimy vrátane regióna Aizu, ležiacom približne 120 kilometrov západne od jadrovej elektrárne. Niektoré z nich sa odvtedy presťahovali do oblasti Tokia.

Rakovina štítnej žľazy alebo podozrenie na ňu bola diagnostikovaná viac ako 290 ľuďom, vrátane 266 z nich, u ktorých to zistili v rámci prieskumu panelu prefektúry Fukušima medzi približne 380.000 obyvateľmi vo veku 18 rokov alebo mladších v čase katastrofy.

Predstavitelia prefektúry a odborníci uviedli, že vysoký nárast rakoviny štítnej žľazy u ľudí bol v mnohých prípadoch spôsobený falošnou diagnózou, čo mohlo viesť k zbytočnej liečbe alebo chirurgickému zákroku.

Japonsko 11. marca 2011 zasiahlo silné zemetrasenie sprevádzané vlnami cunami, čo viedlo k smrti približne 18.500 ľudí. Prírodná katastrofa spôsobila aj závažné poškodenie atómovej elektrárne Fukušima I. Išlo o najhoršie nešťastie svojho druhu od havárie atómovej elektrárne Černobyľ v roku 1986.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

VČERA - 21:58Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena.

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

VČERA - 21:53Zahraničné

Turecký prezident zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

VČERA - 20:21Zahraničné

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford.

USA: Ruské prezidentské voľby boli

USA: Ruské prezidentské voľby boli "neuveriteľne nedemokratické"

VČERA - 19:25Zahraničné

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako "nedemokratické.

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

VČERA - 16:37Zahraničné

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.