• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pôrodná asistentka: Týmto veciam sa v pôrodnej sále vyhnite

  • 9:18 27.01.2022
  • Svet
Pôrodná asistentka: Týmto veciam sa v pôrodnej sále vyhnite

Pôrodné asistentky pomáhajú priviesť na svet tisíce detí, a tak niet pochýb o tom, že majú celý proces pôrodu v malíčku. Jedna z nich prezrádza, čomu by sa rodičky mali v nemocnici vyhnúť.

S blížiacim sa termínom pôrodu sa vo vás premieľajú najrozličnejšie pocity, a napriek niekoľkomesačnej príprave je ťažké vyhnúť sa myšlienke, že ste predsa len na niečo zabudli, a to zvlášť, ak ide o vaše prvé.

Každý rodič sa už teší na prvé stretnutie s bábätkom, ale pôrod vždy zahŕňa aj množstvo neznámych: čo si so sebou zabaliť? Aká je etiketa v pôrodnej sále? Je niečo, na čo ste zabudli alebo nemysleli?

Pôrodu sa už viac nemusíte báť. So všetkými základnými zásadami vás totiž oboznámi pôrodná asistentka Odette Abououfhasová, ktorá má viac ako 20-ročnú skúsenosť a pomáhala pri viac ako 1200 pôrodoch. Sama je pritom matkou štyroch detí.

Príprava na pôrod

Príprava začína oveľa skôr ako prvý raz vojdete do pôrodnej sály. „Deväť mesiacov tehotenstva ženám poskytuje množstvo času na prípravu na pôrod,“ hovorí Abououfhasová.

Svoj pôrodný plán by ste mali mať prichystaný už okolo 36. týždňa tehotenstva. Zabaľte si ho do tašky, ktorú si beriete do nemocnice, alebo si ho nechajte na očiach.

„Termín pôrodu je v 40 týždňoch tehotenstva, ale tento čas je len odhadovaný. Reálne k pôrodu dochádza medzi 37. a 42. týždňom gravidity,“ spresňuje asistentka. Pred termínom by ste sa mali pridŕžať zoznamu povinností, ktorý si treba pripnúť na viditeľné miesto v domácnosti. Pripravte sa na to, že v nemocnici strávite najmenej 24 hodín.

Holenie a „nehody“

Pred pôrodom nám radia kamarátky, známe, rodinné príslušníčky aj ženy diskutujúce na internete. „Ženy sa často obávajú vecí, ktoré pôrodná asistentka považuje za normálne,“ tvrdí Abououfhasová. Častou témou obáv je podľa nej nedostatok času na holenie nôh alebo lakovanie nechtov na nohách ešte pred pôrodom.

Všetky tieto drobnosti sú z hľadiska úspešnosti pôrodu celkom nepodstatné. „Menej ako polovica zo žien, o ktoré som sa starala, prišla oholená, a ešte menej ich malo nalakované nechty,“ hovorí Odette.

Mnoho žien má tiež strach z toho, čo sa stane pri tlačení, a či historky o tom, že to pripomína výlet na toaletu, sú naozaj pravdivé. „Pre niektoré ženy je to také trápne, že dokonca odmietajú tlačiť, a to zvlášť ak pri nich stojí asistentka a partner,“ hovorí Abououfhasová.

Napriek trápnemu pocitu je takáto „nehoda“ pri pôrode považovaná za dobré znamenie. „Je to celkom normálne a samozrejme prirodzené, a určite ide o dobré znamenie,“ hovorí Odette. „Myslím, že som ešte nepočula o tom, že by to asistentku šokovalo alebo znechutilo, je to súčasť našej práce.“

Nadávky? Úplne v poriadku!

Počas pôrodu sú dovolené aj veci, ktoré sa nám za iných okolností zdajú neprijateľné. „Nadávanie pri pôrode? Celkom normálne! Polámanie partnerových prstov? Keďže rodíte, aj to sa dá prepáčiť,“ hovorí Abououfhasová.

Pozor si treba dať len na plán pôrodu v prípade, že chcete rodiť doma. Ak ste si nejaký zostavili, mal by pozostávať len z kľúčových bodov a mal by byť dobre čitateľný, aby si ho pôrodná babica rýchlo dokázala prezrieť.

Čo si zabaliť

Počas pobytu v nemocnici sa vám zídu základné potreby pre vás aj pre dieťa. Tie by vám mali vystačiť najmenej na 24 hodín.

„Pribaľte si aj príjemné produkty, ktoré vám pomôžu navodiť atmosféru predĺženého víkendu v kúpeľoch,“ radí asistentka. Budúcim mamičkám sa tak môže zísť masážny olej, pohodlné papuče, hudba, sviečky na baterky a toaletné potreby s príjemnou vôňou.

Ak s vami partner bude tráviť všetok čas, nezabudnite na to, že aj on potrebuje jesť, a tak si môže pribaliť drobnosti a niečo na pitie.

„Berte si aj vankúš,“ pokračuje Abououfhasová. „Pôrodné oddelenia často zápasia s nedostatkom vankúšov, a váš vlastný vám dodá viac pohodlia.“

Neprežeňte to s batožinou

Do nemocnice určite nejdete na dvojtýždňovú dovolenku. Zabudnite preto na nadbytočnú batožinu, a sústreďte sa len na naozaj potrebné predmety a oblečenie.

Čo čakať po príchode

Zbalili ste si potrebné veci a dopravili ste sa do nemocnice. Čo teraz? „Pred príchodom na pôrodné oddelenie musí byť krčok roztiahnutý aspoň na 4 centimetre, ale prijať vás môžu aj skôr, ak nejde o vaše prvé dieťa alebo si dieťatko vyžaduje vyššiu mieru starostlivosti,“ hovorí Abououfhasová.

Nasleduje prijatie na izbu a následné presmerovanie na pôrodnú sálu, kde už sa môžete tešiť na skorý príchod vytúženého bábätka.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

DNES - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.