Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

Vďaka tejto potravine sa môžete dožiť vyššieho veku.
Štúdia ukázala, že konzumácia čili papričiek vám môže predĺžiť život a znížiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby.
Vedci v minulosti dokázali, že kapsaicín v čili papričkách pôsobí ako antioxidant, pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, znižuje zápal a má protirakovinové účinky. Kapsaicín je aktívna zlúčenina v čili papričke, ktorá jej dodáva pikantnú chuť.
Výskumný tím sa pozrel na dáta z 4 729 štúdií, aby zistil, či existuje nejaká súvislosť medzi jedením čili papričiek a zníženým rizikom úmrtia na rakovinu, srdcové ochorenia a mŕtvicu. Analýza údajov ukázala, že štyri zo štúdií zahŕňajúce 570 762 subjektov splnili ich kritériá.
Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli čili papričky pravidelne, mali o 26 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí čili papričky takmer nejedli. Konzumenti čili papričiek mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia na rakovinu a o 25 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu.
Spoluautor štúdie Bo Xu, kardiológ na Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute, uviedol:
"Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika úmrtia na všetky príčiny, KVO a rakovinu.
Zdôrazňuje to, že stravovacie faktory môžu hrať dôležitú úlohu v celkovom zdraví. Na potvrdenie týchto predbežných zistení je potrebný ďalší výskum, najmä dôkazy z randomizovaných kontrolovaných štúdií.“
Xu poukázal na to, že tieto štyri štúdie mali určité obmedzenia vrátane nedostatku konkrétnych informácií o zdraví účastníkov a niekoľko chýbajúcich faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.
Navyše, typ a množstvo čili papričiek konzumovaných jednotlivcami bolo v každej štúdii odlišné. Preto nie je ľahké usúdiť, ako často, aký druh a koľko čili papričiek je potrebné konzumovať, aby ste získali súvisiace zdravotné výhody.

3 menštruačné poruchy, ktoré by nemala ignorovať žiadna žena
Menštruácia je normálny a prirodzený proces, ktorý sa pravidelne odohráva v živote každej zdravej ženy. Existujú však podmienky, ktoré by ste rozhodne nemali ignorovať.

Vysoká hladina cholesterolu: Tieto pachy ju spoľahlivo prezradia
Podobne ako vysoký tlak, aj vysoký cholesterol sa často označuje za „tichého zabijaka“, pretože sa neprejavuje výraznými príznakmi. Na tieto pachy si však treba dať pozor.

Čas, v ktorom si doprajete večeru, ovplyvňuje riziko porážky. Tomuto sa vyhnite
Pri večeri si netreba dávať pozor len na výber jedla, ale aj na správne načasovanie. Tomuto sa vyhnite, ak vám záleží na zdraví mozgu a ciev.

3 druhy doplnkov, ktoré zvyšujú riziko životu nebezpečnej srdcovej arytmie
Rozrastajúci sa trh s vitamínovými doplnkami sľubuje riešenie pre množstvo zdravotných problémov. S týmito tromi doplnkami to ale netreba preháňať.

Títo muži sú dvakrát náchylnejší na rakovinu prsníka
Rakovina prsníka zďaleka nepatrí medzi výsostne ženské ochorenia. Muži v tejto skupine sú na ňu dokonca dvakrát náchylnejší.