• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Psychiatri rozhodli: Tieto známe filmy najlepšie stvárňujú správanie psychopata

  • 21:07 16.01.2022
  • Bratislava
Psychiatri rozhodli: Tieto známe filmy najlepšie stvárňujú správanie psychopata

Najlepšie ukážky správania psychopatov môžeme vidieť aj v niektorých filmoch. Psychiatri vybrali tie najlepšie z nich.

Mnoho ľudí považuje psychopatov za hrozbu aj napriek tomu, že tvoria približne len 4,5 percent z celkovej populácie. Môže za to predovšetkým ich stvárnenie vo filmovom priemysle, ktorý z takýchto ľudí čerpá obrovskú inšpiráciu.

To, čo by malo vyzerať ako klasické správanie psychopata, je na obrazovkách často nafúknuté a len sotva zodpovedá skutočnosti. Skupina psychiatrov sa preto rozhodla zhodnotiť niektoré z najznámejších snímok a odhaliť, ktoré z nich poskytujú najlepší pohľad na správanie psychopatov.

Psychopati a psychotici vo filmoch

Odborníci strávili tri roky sledovaním celkom 400 filmov s postavami, ktoré vykazujú črty psychopatického správania. Našli v nich niekoľko skvelých príkladov psychopatie, ktoré by podľa nich bez problémov mohli poslúžiť na „určenie a ilustráciu niekoľkých aspektov forenznej psychiatrie“.

„Niektorí z najznámejších vyšinutých ľudí vo filmoch nie sú psychopati, ale psychotici,“ hovorí tím vedcov v štúdii zverejnenej v roku 2013 na stránkach publikácie Journal of Forensic Sciences.

Dobrý príklad psychotického správania predstavujú napríklad Norman Bates vo filme Psycho (1960) a Travis Bickle v Taxikárovi (1976). „Tieto postavy sú rôznym spôsobom odtrhnuté od reality a trpia dezilúznou idealizáciou,“ píšu psychiatri.

Pokiaľ ide o skutočných psychopatov, jedným z tých, ktorí boli vo filme najlepšie stvárnení, je Anton Chigurh vo filme Táto krajina nie je pre starých (2007). „Anton Chigurh je dobre spracovaný prototyp idiopatického/primárneho psychopata,“ myslia si psychiatri.

Odborníci podotýkajú, že pri hodnotení psychopata sú kľúčové informácie o jeho detstve, ktoré v prípade filmového Chigurha nemáme, ale snímka poskytuje dostatok detailov o jeho správaní na to, aby sa dal s vysokou pravdepodobnosťou klasifikovať ako psychopat.

Chigurh nie je schopný cítiť lásku, hanbu alebo zodpovednosť za vykonané skutky. Nikdy sa nepoučí z predošlých činov, neprežíva hlboké pocity, k problémom pristupuje chladnokrvne, rozhodne a neempaticky. „Zdá sa, že je celkom ľahostajný a odolný voči akejkoľvek forme emócií alebo ľudskosti,“ uvádza sa v štúdii.

K ďalším dobrým príkladom psychopatie vo filme patrí Henry z filmu Henry: Portrét masového vraha (1986). Film je inšpirovaný skutočným sériovým vrahom Henrym Lee Lucasom.

„Hlavným motívom tohto filmu je chaos a nestabilita v živote psychopata, neschopnosť Henryho vcítiť sa, silná absencia empatie, emocionálne ochudobnenie a dobre ilustrovaná neschopnosť plánovať do budúcnosti,“ píšu psychiatri.

Niektorí zo známych filmových psychopatov by podľa psychiatrov v realite sotva spĺňali podmienky na takúto diagnózu. Jedným z nich je aj Hannibal Lecter z Mlčania jahniat (1991), ktorý disponuje mnohými vlastnosťami, s ktorými sa bežne u psychopatov nestretávame.

Napriek tomu, že psychiatri si pozreli množstvo filmom s nedokonalým zobrazením psychopatov, stále veria, že aj takéto snímky môžu byť prínosné pre spoločnosť. „Tieto postavy, ktoré odzrkadľujú niektoré typy v našej spoločnosti, sú veľmi dôležité pre filmy a umenie vo všeobecnosti, ale najmä pre budúce generácie forenzných psychológov a psychiatrov, ktorým poslúžia ako vzdelávací materiál.“

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, iflscience.com, frontiersin.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.