• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Vo svete narastá počet prípadov autoimunitných ochorení. Experti vinia toto jedlo

  • 21:44 12.01.2022
  • Londýn
Vo svete narastá počet prípadov autoimunitných ochorení. Experti vinia toto jedlo

Poruchy imunitného systému sú z globálneho hľadiska na vzostupe. Podľa všetkého je za to zodpovedný určitý druh jedál.

Autoimunitné ochorenie je porucha, pri ktorej imunitný systém napáda zdravé bunky organizmu. Najčastejšie kvôli tomu trpia kĺby, pokožka či pankreas.

K najčastejším autoimunitným ochoreniam patria tie, ktoré sú v súčasnosti na vzostupe. Ide napríklad o cukrovku 1. typu, reumatoidnú artritídu, psoriázu, sklerózu multiplex či idiopatický črevný zápal (IBS).

James Lee a Carola Vineusaová z londýnskeho Inštitútu Francisa Cricka upozorňujú, že za posledné desiatky rokov sa vo svete rozmohol vzrast prípadov autoimunitných ochorení, a podľa nich nejde o náhodu. Všetko má mať na svedomí súčasný rozmach fast foodu, ktorý ponúka jedlá bez obsahu dôležitých živín.

„Asi pred 40 rokmi Západ zaznamenal nárast počtu prípadov autoimunitných ochorení,“ uviedol Lee v rozhovore pre denník The Guardian. „Dnes ale vnímame ich nadmernú prítomnosť aj v krajinách, kde sa predtým takéto ochorenia vôbec nevyskytovali,“ dodal.

Lee pritom poukazuje na prípady z Ázie a Stredného východu, ktoré pred časom zažili fast foodový boom, ktorý má dnes za následok rozšírenie autoimunitných ochorení. „Predtým ledva poznali takéto ochorenia,“ pripomína vedec.

Vineusová varuje, že dnes neexistuje spôsob, ako zastaviť „globálne rozširovanie fast foodových reťazcov“. „Namiesto toho sa snažíme pochopiť základné genetické mechanizmy, ktoré podporujú vznik autoimunitných ochorení a niektorých ľudí ohrozujú viac ako iných.“

„Ľudská genetika sa za posledné desaťročia nezmenila,“ hovorí Lee. „Takže sa musí meniť niečo vo vonkajšom svete tak, že sa zvyšuje naša predispozícia na autoimunitné ochorenia.“

Hlavným problémom stravy z fast foodov je podľa Vineusovej to, že neobsahuje podstatné živiny vrátane vlákniny, čo má priamy vplyv na mikrobióm človeka. Táto zbierka mikroorganizmov v črevách hrá kľúčovú rolu pri ovládaní rozličných telesných funkcií.

„Zmeny v mikrobióme spúšťajú autoimunitné ochorenia. Dnes už vieme o 100 známych druhoch,“ dodáva Vineusová, ktorá zároveň pripúšťa, že časté navštevovanie reštaurácií s rýchlym občerstvením automaticky neznamená, že sa u vás vyvinie imunologický deficit.

„Ak u vás nie je určitý genetický predpoklad, autoimunitnému ochoreniu sa môžete vyhnúť nezávisle od toho, koľko Big Macov si doprajete,“ hovorí vedkyňa.

Za vznikom autoimunitných ochorení stoja jednotlivé genetické varianty. Vedci by ich chceli identifikovať čo najviac, aby mohli vyvinúť vhodnú liečbu. Len pre idiopatický črevný zápal dnes existuje viac ako 250 známych variantov. Pred niekoľkými rokmi sme ich poznali ešte len zopár.

„Máme k dispozícii veľa potenciálne užitočných nových spôsobov liečby, ale nevieme, ktorým pacientom ich predpísať, keďže nevieme, ktorý variant ochorenia majú,“ vysvetľuje Vineusová.

Keďže v súčasnosti neexistuje postačujúca liečba autoimunitných ochorení, väčšina pacientov musí podstúpiť chirurgický zákrok alebo sa do konca života spoliehať na injekcie, čo predstavuje masívnu záťaž nielen na pacientov, ale aj na zdravotníctvo.

Zdroj: Info.sk, DP, theguardian.com, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.