• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Premiéri SR a ČR sa zhodli na potrebe rozvíjať a posilňovať vzájomnú spoluprácu

  • 14:13 11.01.2022
  • Bratislava
Premiéri SR a ČR sa zhodli na potrebe rozvíjať a posilňovať vzájomnú spoluprácu

Priateľské vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou je potrebné posilňovať a doterajšiu spoluprácu ešte viac rozvíjať.

Zhodli sa na tom predsedovia vlád SR a ČR Eduard Heger a Petr Fiala na utorkovom stretnutí, ktoré je súčasťou prvej oficiálnej návštevy nového českého premiéra v zahraničí, vedúcej podľa tradície na Slovensko.

Som rád, že pokračujeme v tejto osvedčenej tradícii,“ uviedol slovenský premiér pripomínajúc aj symboliku toho, že stretnutie sa uskutočňuje krátko po pripomenutí si 30. výročia posledných osláv nového roka v bývalom spoločnom štáte.

Heger zvýraznil dôležitosť Českej republiky ako politického a ekonomického partnera, poukázal na to, že vzájomná blízkosť by sa mala premietnuť aj pri nadchádzajúcom predsedníctve Českej republiky v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla 2022, a v blížiacom sa predsedníctve Slovenska v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) či Slavkovského formátu (S3). „Je to úžasná príležitosť, aby v jednom čase mohli spoločne udávať tón a politiku v rámci týchto troch formátov, úzko preto budeme spolupracovať pri formulovaní priorít,“ uviedol Heger. Je presvedčený, že oba kabinety sú a budú zladenými partneri.

Fiala v rámci prediskutovaných tém ocenil, že obe krajiny sú pripravené presadzovať a koordinovať svoje pozície v oblasti energetickej politiky a zameraní na jadro. „Našou snahou je dosiahnuť cieľ uhlíkovej neutrality bez toho, aby to bolo na úkor našich občanov a socioekonomických problémov,“ povedal Fiala. Verí, že po prerušení pandémiou sa opäť obnovia spoločné rokovania oboch vlád. Zdôraznil tiež spoločný záujem oboch krajín rozvíjať vzťahy v rámci V4.

Premiéri na stretnutí diskutovali aj o boji s pandémiou ochorenia COVID-19, o aktuálnej situácii na východnej hranici Európskej únie, o Zelenej dohode, ako aj o pláne obnovy krajín EÚ po pandémii nového koronavírusu.

Premiéri popoludní položia vence k Pamätníku Tomáša Garrigua Masaryka na Vajanského nábreží a k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika na nábreží Dunaja. Fiala sa neskôr stretne aj s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.