• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

8 spôsobov, akými si denne ničíte matrac

  • 20:09 15.01.2022
  • Bratislava
8 spôsobov, akými si denne ničíte matrac

Správne udržiavaný matrac môže slúžiť svojmu majiteľovi niekoľko rokov. Zistite, čo môžete spraviť preto, aby ste jeho stav udržali v čo najlepšom stave čo najdlhšie.

Priemerný človek strávi v posteli asi 26 rokov života. Spoločníka mu okrem perín a vankúšov robí matrac, ktorý denne znáša najväčší tlak váhy celého tela. Napriek tomu sa naň dá ľahko zabudnúť, a tak kým spĺňa svoj účel, väčšina ľudí ani nepomyslí na to, že ho treba vymeniť.

Keďže kúpa nových matracov vôbec nie je lacná záležitosť, treba dbať o to, aby sme sa o ne čo najlepšie starali. Denne sa však nevedomky dopúšťame chýb, ktoré túto našu snahu sabotujú. Ktoré to sú a ako sa im vyhnúť?

1. Nepoužívate chrániče

Chrániče na matrace slúžia na ochranu matraca pred perspiráciou, poškvrnením a nasiaknutím v prípade vyliatia tekutiny. Ak ich nepoužívate, v matraci sa po čase začnú hromadiť baktérie a plesne.

Ďalšou úlohou chráničov je chrániť pokožku pred alergickou reakciou na roztoče vo vláknach. Trh s nimi v súčasnosti ponúka rôzne varianty, vrátane vodeodolných a priedušných.

2. Neprevraciate ho

Foto: Friends Stock/Shutterstock.com

Oblasti matraca, ktoré sú vystavované najväčšiemu tlaku (najčastejšie tam, kde ukladáme panvu a ramená), čelia najrýchlejšiemu opotrebovaniu. Aspoň čiastočne sa tomu dokážete vyhnúť pravidelným otáčaním matraca, ktoré predĺži jeho životnosť najmenej o niekoľko mesiacov.

Matrace s pamäťovou penou, latexové a nové pružinové matrace by ste mali otáčať aspoň raz alebo dvakrát za rok. Ak je matrac jednostranný, vynechajte jeho prevracanie na druhú stranu, a len ním rotujte tak, aby vrchná časť bola na spodku a naopak.

Jediný matrac, pri ktorom by ste sa celkom mali vyhnúť prevracaniu, je zónový, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytoval špecifický typ opory rôznym častiam tela.

3. Nečistíte ho

V matracoch sa denne hromadia stopy slín, potu, odumretej pokožky a miliónov roztočov, ktoré dokážu preniknúť aj cez chránič. Každé tri mesiace by ste preto najmenej pomocou vysávača mali vyčistiť vrch a boky každého matraca.

4. Skákanie na posteli

Ide síce o zábavnú kratochvíľu našich ratolestí, ale skákanie na posteli rozhodne nepomôže predĺžiť životnosť vášho matraca. V prvom rade je to nebezpečné, a v druhom rade to ničí vnútornú štruktúru matracu, na ktorom tak vznikajú hrboly. Skákanie na posteli môže poškodiť aj pružiny v matraci a rám postele.

5. Nepravidelné pranie posteľnej bielizne

Foto: SaraAnne/Shutterstock.com

Pot, špina a ďalšie nečistoty sa nehromadia len v matracoch, ale aj v posteľných prezliečkach. Ak ich začnete prať raz za týždeň alebo aspoň raz za dva týždne, udržíte tým matrac dlhšie čerstvý.

6. Nedoprajete mu slnko

Ak matrac raz za čas vystavíte slnečnému žiareniu, poskytnete mu viaceré benefity. Slnko ho síce nedokáže úplne dezinfikovať, ale prinajmenšom z neho odstráni nepríjemný pach a väčšinu plesní a baktérií a časť roztočov. Pri zvýšenej vlhkosti prostredia ale matrac prineste naspäť dnu.

7. Nesprávny posteľný rám

V minulosti dokázali väčšinu matracov udržať takzvané „boxspring“ alebo americké posteľné rámy a paletové posteľné rámy. Novšie a ťažšie matrace si už ale môžu vyžadovať robustnejšiu štruktúru. Vždy sa preto riaďte odporúčaním výrobcu matraca.

8. Skladovanie v garáži alebo pivnici

Ak plánujete odložiť matrac na ďalšie použitie, vyhnite sa jeho skladovaniu v chladných a vlhkých priestoroch, ako je často aj prípad garáže či pivnice. Po dôkladnom vysatí ho uzavrite do ochranného balenia a umiestnite do miestnosti s nastaviteľnou teplotou.

Skladovaním matracov vo vlhkom prostredí riskujete, že ich poškodí vlhkosť, plesne a škodcovia. Ak okrem toho skladujete matrac postojačky, môže dôjsť k trvalému porušeniu vnútornej výplne.

Upratovačka radí, ako vyčistiť matrac: Toto by ste mali robiť pravidelne
Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.