• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Rakovina pankreasu: Zvláštny príznak pod rebrom, ktorý nesmiete ignorovať

  • 7:27 09.01.2022
  • Svet
Rakovina pankreasu: Zvláštny príznak pod rebrom, ktorý nesmiete ignorovať

Zatiaľ čo bolesť brucha alebo strata hmotnosti patria medzi bežné príznaky rakoviny pankreasu, pacienti s týmto ochorením zaznamenali aj zvláštny pocit pod rebrom.

Lekári varujú pred zvláštnym symptómom pod rebrami, ktorý môže naznačovať rakovinu pankreasu. Včasná diagnostika rakoviny môže byť kľúčovým faktorom úspechu liečby a uzdravenia. Platí to najmä pre rakovinu pankreasu, ktorá je považovaná za jednu z najsmrteľnejších druhov rakoviny. Len malé percento pacientov s rakovinu pankreasu prežije päť a viac rokov po diagnóze.

Zatiaľ čo väčšina symptómov je dobre známa, existuje ešte jeden zvláštny príznak, o ktorom mnohí ľudia nevedia. Lekári vo vedeckom časopise British Medical Journal upozorňujú na zvláštny pocit pod rebrami, ktorý naznačuje vážne ochorenie. Je to spôsobené umiestnením pankreasu za žalúdkom, kde sa rebro stretáva s hrudnou kosťou.

V BMJ lekári popísali prípad pacientky menom Rachel. Ako uvádzajú autori štúdie:

„Dva roky predtým, ako jej diagnostikovali rakovinu pankreasu, sa Rachel radila so svojím lekárom o bolesti pod ľavým rebrom, pričom mala podozrenie, že ide o natiahnutý sval po ťažkej práci v záhrade. Bolesť sa naďalej zhoršovala a štyri mesiace po tom, čo sa prvýkrát objavila, sa Rachel opäť vrátila k praktickému lekárovi.“

Rachel lekárovi uviedla, že mala pocit, akoby ju „všade pichalo“. Lekár dospel k záveru, že by mala ísť na vyšetrenie srdca, no to nemalo žiadny účinok. Ako ďalej uviedli autori štúdie:

„Všeobecný lekár potom Rachel poslal k nemocničnému špecialistovi, ktorý urobil endoskopiu a skeny, ale nemal podozrenie na rakovinu. Najskôr interpretoval snímky tak, že naznačujú hiátovú herniu, ale po preskúmaní výsledkov skenovania rozhodol, že má rakovinu v strede pankreasu a sekundárne v pečeni."

Podľa Health Talk aj ďalší pacienti s rakovinou pankreasu hlásili chvenie, zatiaľ čo iní uviedli pocit pulzovania pod rebrom.

Vo vzácnych prípadoch môžu byť pacientom diagnostikované neuroendokrinné nádory alebo nádory buniek ostrovčekov. Spúšťajú nadprodukciu inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Pri tomto type nádoru môže dochádzať k zimnici, hnačke a svalovým kŕčom.

Medzi bežnejšie príznaky rakoviny pankreasu patrí bolesť brucha, ktorá vyžaruje do chrbta, strata chuti do jedla alebo neúmyselná strata hmotnosti.

Jedným z dôvodov, prečo môže byť rakovina pankreasu taká nebezpečná, je skutočnosť, že žiadne prípady nie sú geneticky rovnaké.

Ak máte obavy z akýchkoľvek príznakov, ktoré ste u seba pozorovali, kontaktujte svojho praktického lekára a dohodnite si vyšetrenie.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, bmjopen.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.