• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Nikdy nenabíjajte zariadenia so studenou batériou! Tieto dve veci hrozia

  • 19:35 30.12.2021
  • Bratislava
Nikdy nenabíjajte zariadenia so studenou batériou! Tieto dve veci hrozia

Ak ste sa práve vrátili z prechádzky po zasneženej krajine alebo vám kuriér doniesol tablet z vychladnutých priestorov dodávky, svoje zariadenie určite nenabíjajte!

Naše elektronické zariadenia prichádzajú do kontaktu s mrazivou teplotou z mnohých dôvodov. Či už ste šli lyžovať, alebo ste si objednali nový mobil a kuriér vám ho priniesol v ľadovom úložnom priestore dodávky, zakaždým by ste mali poslúchnuť túto radu: ak sa v zariadení nachádza lítiovo-iónová batéria, nenabíjajte ho hneď!

Nabíjanie ľadovej batérie

S nabíjaním lítiovo-iónovej batérie, ktorá strávila určitý čas v mrazivom počasí, sú hneď dva problémy. V prvom rade tento krok trvalo zníži jej celkovú kapacitu.

Chemickému starnutiu, kvôli ktorému batérie časom prichádzajú o maximálnu kapacitu, sa nevyhne žiadna technológia. Pri nabíjaní batérie, ktorá bola v chlade, ale dochádza k okamžitému efektu, čím bude pôsobiť oveľa staršie, aj keď je nová.

Oveľa dôležitejšie je však to, že takéto nabíjanie vystavuje zariadenie aj majiteľa obrovskému riziku. Chladná batéria je pri nabíjaní ako tikajúca bomba, a hoci nemusí vybuchnúť hneď, k jej zhoreniu môže dôjsť v budúcnosti pri bežnom používaní.

Prečo je to nebezpečné

Lítiovo-iónová batéria má anódovú a katódovú stranu. Obidve sa správajú ako špongia zachytávajúca ióny lítia – pri používaní batérie sa lítium premiestňuje z anódy do katódy. Keď sa väčšina lítia premiestni z anódy do katódy, batéria sa vybije.

Pri nabíjaní dochádza k opačnému procesu, a lítium prechádza naspäť do anódy, až kým ho tam neprestúpi väčšina. Vtedy je batéria nabitá.

Ak je batéria studená, jej anóda nedokáže celkom vstrebať lítium. Ak by ste sa ju rozhodli nabiť, lítium by sa namiesto toho nahromadilo v okolí anódy, ktorá sa tak ocitá pod tlakom. Anóda sa okrem toho počas nabíjania prirodzene rozťahuje, a lítium sa tak tlačí na jej steny.

V lepšom prípade dôjde k zlyhaniu batérie, čo môže vyzerať ako náhle vypnutie zariadenia alebo neschopnosť ho zapnúť. Horší scenár predpokladá, že katóda a anóda sa v batérii stretnú. Pri tejto reakcii vzniká oheň alebo až výbuch.

Kedy sa dá nabiť vychladené zariadenie?

K vyššie opísaným problémom môže dôjsť len v prípade, že sa batéria ocitne v mrazivej teplote. Prostredie v okolí zariadenia teda musí dosahovať menej ako 0 stupňov Celzia.

Ak ste teda s mobilom strávili vonku dlhší čas pri teplote okolo jedného-dvoch stupňov, môžete ho po príchode domov pokojne nabiť. Ak ale vonku mrzne, pred nabíjaním nechajte zariadenie chvíľku ohriať pri izbovej teplote.

Internet bohužiaľ neposkytuje množstvo informácií o dĺžke času, ktorý by ste mali venovať ohrievaniu lítiovo-iónovej batérie pred nabíjaním. Najistejšie riešenie je počkať, kým samotné zariadenie nebude na dotyk teplejšie ako bolo vonku.

Teplota batérie sa dá zistiť aj pomocou aplikácií či vstavaných nástrojov. Používatelia operačného systému Android si napríklad môžu stiahnuť aplikáciu Ampere, ktorá to zistí za nich.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.