• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 25.1.2022Meniny má Gejza
Bratislava

Tieto deti sú náchylnejšie na hnitie zubov. Dá sa to však zvrátiť

  • 19:35 29.12.2021
  • Canberra
Tieto deti sú náchylnejšie na hnitie zubov. Dá sa to však zvrátiť

Ani pravidelné prehliadky u zubára často nedokážu zabrániť hnitiu zubov u týchto detí. Bližšie informácie poskytuje rozsiahla meta-analýza.

Ku hnitiu zubov dochádza pri rozsiahlom poškodení chrupu zubným povlakom, ktorý premieňa cukry na kyselinu. Nahromadenie povlaku vedie k ďalším problémom, vrátane zubných kazov, poškodení ďasien a abscesom.

Ku hnitiu zubov najčastejšie prispievajú sladké jedlá a nápoje a nedostatočná ústna hygiena. Problém, s ktorým sa stretávajú mnohí dospelí, často postihuje aj deti, pričom ohrozenejšie sú údajne tie z bohatších rodín.

Austrálski vedci v meta-analýze poukazujú na to, že ani privilégiá prameniace z majetnosti a vzdelania nedokážu zastaviť škody spôsobené malinovkami, džúsmi a energetickými nápojmi. K tomuto výsledku dospeli po preskúmaní štúdií z 30 krajín na viac ako 60 tisíc účastníkoch vo veku 6 až 79 rokov.

K najhorším prípadom hnitia zubov dochádza u žiakov základných škôl, ktorých rodičia majú vyššie vzdelanie a vyšší príjem.

„Bohatí v mnohých krajinách majú jednoduchý prístup k malinovkám, energetickým nápojom a baleným džúsom,“ hovorí Khaled Ahmed z Austrálskej univerzity s tým, že aj diétne nápoje a nápoje bez cukru alebo s nízkym obsahom cukru tvoria v ústach nebezpečné kyslé prostredie.

Opotrebovaniu zubov sa počas života nevyhne nikto z nás, ale jeho miera je čiastočne závislá aj od faktorov, ktoré sa postupom času menia. Napríklad v krajinách, kde sa tradične konzumujú kyslé jedlá, ako je ibištek, citrusy, tamarind a baobab, sa prípady hnitia zubov vyskytujú veľmi často. Strava však nie je to jediné, čo v tom zohráva rolu.

Štúdia poukazuje aj na to, že u dospelých s vyšším vzdelaním väčšinou nedochádza k patologickému opotrebovaniu zubov. Táto vzorka populácie sa totiž stravuje zdravšie a takisto viac dbá o ústnu hygienu.

Bohatší ľudia sa tiež tak často nestretávajú s ďalšími zdravotnými problémami, ako je pálenie záhy a cukrovka. Práve tieto ochorenia ďalej komplikujú dentálnu hygienu a starostlivosť o zuby.

„U dospelých s horším sociálno-ekonomickým postavením hrozí vyššie riziko opotrebovania zubov následkom nekvalitnej stravy, ďalších zdravotných ťažkostí, ako sú reflux kyseliny, porucha príjmu potravy či stres a depresia, ako aj obmedzeného prístupu k dentálnej starostlivosti,“ hovorí Ahmed.

Štúdia poukazuje aj na niektoré nedostatky kvalitnej starostlivosti o zuby. Napríklad používanie elektrickej zubnej kefky alebo kefky s tvrdými štetinami sa ukázalo ako jeden z faktorov, ktoré podporujú opotrebovanie zubov u dospelých.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, nhs.uk, sciencealert.com, griffith.edu.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Falšované lieky predstavujú riziko pre zdravie a život pacienta. Ako ich spoznať?

Falšované lieky predstavujú riziko pre zdravie a život pacienta. Ako ich spoznať?

VČERA - 9:03Zdravie

Štátny ústav pre kontrolu liečiv pripomína, že lieky si treba kupovať len prostredníctvom legálneho reťazca.

Otužovanie nie je vhodné pre každého, pri tejto chorobe sa mu vyhnite

Otužovanie nie je vhodné pre každého, pri tejto chorobe sa mu vyhnite

VČERA - 8:56Zdravie

Napriek výhodám nie je otužovanie vhodné pre každého, tvrdí primár.

5 rýchlych spôsobov, ako uvoľniť zastavené vetry a zmierniť nadúvanie

5 rýchlych spôsobov, ako uvoľniť zastavené vetry a zmierniť nadúvanie

20:39 23.01.2022Zdravie

Zastavené vetry môžu byť nielen nepríjemný, ale aj bolestivý stav. Tu je niekoľko spôsobov, ako sa ho rýchlo zbaviť.

Hnedá čiara na bruchu: Zďaleka nevzniká len pri tehotenstve, toto sú ďalšie príčiny

Hnedá čiara na bruchu: Zďaleka nevzniká len pri tehotenstve, toto sú ďalšie príčiny

20:09 23.01.2022Zdravie

Počas tehotenstva sa na bruchu ženy často utvorí hnedá vertikálna čiara siahajúca od pupku až k ohanbiu. Požehnaný stav však nie je jedinou podmienkou, za akej vzniká.

Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

19:34 23.01.2022Zdravie

Vďaka tejto potravine sa môžete dožiť vyššieho veku.