• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Víťazmi Nobelovej ceny za medicínu sú Američania a Nemec

  • 16:09 07.10.2013
Víťazmi Nobelovej ceny za medicínu sú Američania a Nemec

Odporúčame aj:

Favoritom na Nobelovu cenu za literatúru je opäť Murakami ŠTOKHOLM 7. októbra (WEBNOVINY) - Na severe Európy sa začal týždeň udeľovania prestížnych ocenení.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali tento rok Američania James E. Rothman, Randy W. Schekman a Nemec Thomas C. Südhof za objav mechanizmu regulujúceho vezikulárny transport, čo je hlavný systém transportu látok v bunkách.

Vezikula, známa tiež ako membránový vačok, je vnútrobunková štruktúra obklopená fosfolipidovou membránou. Úlohou vezikúl je v rámci bunky skladovať a transportovať niektoré zložitejšie organické látky.

Randy W. Schekman objavil gény, ktoré riadia vezikulárny transport. James E. Rothman zas popísal proteínový mechanizmus, ktorý umožňuje vezikulám transportovať látky v rámci bunky.

Spoločne potom zmapovali hlavné komponenty, ktoré sa na tomto transporte podieľajú. Thomas C. Südhof odhalil, ako neurotransmitery dávajú vezikulám inštrukcie o tom, kedy a kde presne majú svoj náklad vyložiť.

Rothman, Schekman a Südhof tak zistili, aký nesmierne presný je mechanizmus regulácie vezikulárneho transportu, pričom jeho poruchy prispievajú napríklad k neurologickým chorobám, cukrovke alebo poruchám imunitného systému.

Obrazom: Pakistanská hrdinka Malála Júsafzaj


Svet sa v tomto týždni postupne dozvie aj mená víťazov Nobelovej ceny za fyziku, chémiu, literatúru a mier. O ich laureátoch rozhodujú švédske vedecké inštitúcie, výnimkou je však cena mieru.

Práve posledná menovaná bude ako už tradične pútať najväčšiu pozornosť. Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádza rekordný počet 259 nominovaných, pričom ich zoznam je tradične prísne utajovaný.

Favoritkou je Pakistanka Malála Júsafzajová, aktivistka postrelená členom afganského hnutia Taliban, ktorá je aj v užšom výbere na Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom. Problémom však môže byť jej vek.

Dnes 16-ročnú Malálu postrelili v októbri z blízkosti do hlavy bojovníci Talibanu, keď odchádzala zo školy v údolí Svát na severozápade Pakistanu. V Británii podstúpila liečenie a odvtedy sa domov pre neustále hrozby Talibanu ešte nevrátila.

Prehľad ocenení v roku 2012

Únia si prevzala nobelovku, nechýbal ani Robert Fico

Nobelova cena mieru

Nobelova cena za ekonómiu

Nobelova cena za literatúru

Nobelova cena za chémiu

Nobelova cena za fyziku

Nobelova cena za medicínu

Držiteľa Nobelovej ceny mieru vyhlási nórsky Nobelov výbor v piatok predpoludním. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na zníženú odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte asi 930-tisíc eur.

Nominovať kandidátov sú oprávnení bývalí laureáti, členovia parlamentov a vlád z celého sveta, vybraní univerzitní profesori a členovia niektorých medzinárodných organizácií.

V deň úmrtia zakladateľa Nobelovej ceny Alfreda Nobela (10. decembra 1896), švédskeho vynálezcu dynamitu, cenu slávnostne odovzdajú vybranému kandidátovi či organizácii.

V roku 2012 sa držiteľkou ocenenia stala Európska únia, čo vyvolalo kontroverzné reakcie vo svete. V roku 2009 Nobelov výbor rovnako kontroverzne ocenil Baracka Obamu, ktorý sa vtedy len pred niekoľkými mesiacmi stal prezidentom USA.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

DNES - 6:14Zahraničné

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

DNES - 6:12Zahraničné

Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

DNES - 6:10Zahraničné

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

DNES - 6:06Zahraničné

Ukrajinská vláda schválila nové pravidlá, podľa ktorých bude možné mužom v mobilizačnom veku vydať pas len na Ukrajine. Nové pravidlá oznámené v stredu tak ešte viac sprísňujú opatrenia pre mužov v odvodovom veku.