• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Jahnátek tvrdí, že za jeho diskreditáciou sú profesionáli

  • 16:17 06.10.2013
  • BRATISLAVA
Jahnátek tvrdí, že za jeho diskreditáciou sú profesionáli

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) stále nechce otvorene povedať, kto je podľa neho za údajnou diskreditačnou kauzou proti nemu, ktorá súvisí so zamestnaním jeho rodinných príslušníkov a rodákov na ministerstve, ktorému šéfuje.

Zopakoval, že sú to obchodné reťazce, ale nemenoval, ktoré sú to.

Podľa Jahnátka identifikovali štyri obchodné reťazce, ktoré sa na tom mali podieľať. "Nepoužijem túto hru. Mená osôb, ktoré sú v tom zapojené, mená zväzov, ktoré sú v tom zapojené, majú tie inštitúcie, ktoré to vedieť majú," vyhlásil Jahnátek v relácii TA3 V politike a dodal, že ešte nie je koniec dňa.

Prvú informáciu o diskreditačnej kampani podľa ministra dostali od iného zväzu, ktorý bol pozvaný do zoskupenia, kde sa začali sústreďovať prostriedky na jeho diskreditáciu. Zväz podľa Jahnátka prišiel na ministerstvo s tým, že sa niečo chystá, ale tento zväz nejde do tejto špinavej hry.

Upriamoval pozornosť na to, že údajná kampaň prišla teraz, pričom daní ľudia, ktorých mu vyčítajú, robia na ministerstve dlhšie. Minister hovorí, že boli obrovské tlaky od obchodných reťazcov, lebo v prvom polroku prijali dva kľúčové zákony, ktoré mali "urobiť poriadok" v potravinách - zákon o dodávateľsko-odberateľských vzťahoch a zákon o potravinárstve, ktorý veľmi sprísňuje podmienky predaja a kvality potravín a kde hrozí zatvorenie predajní a vysoké pokuty.
Nevymyslel to jeden novinár

Jahnátek tvrdil, že počas rokovaní reťazce žiadali, aby zrušili zákon a vrátili pokuty do pôvodného stavu. Keď to odmietli, prišla podľa ministra druhá fáza cez politikov a diplomatov. "To nerobí jeden zväz, to robí profesionálna organizácia, ktorá spája nitky a dáva informácie do médií a využíva sa všetko možné od mojej osoby, od mojich súkmeňovcov z Komjatíc, cez mojich rodinných príslušníkov, cez môjho syna. Ide sa po majetku - veď to nie je náhoda. To nemôžete tvrdiť, že to vymyslel jeden novinár, veď nebláznite," povedal Jahnátek v televíznej relácii.

Tvrdenia o pripravenej diskreditačnej kampani označil Jahnátkov predchodca Zsolt Simon (Most-Híd) za veľmi chabú výhovorku. "Rodinkárstvo je jedna vec a boj s reťazcami je druhá vec," vyhlásil Simon. Jahnátkovi garantoval, že keď na neho budú robiť obchodné reťazce tlak a budú ho chcieť diskreditovať za snahu dodržiavať zákon o potravinách, postaví sa na jeho stranu. "Ísť s konšpiračnou teóriou, že obchodné reťazce alebo akési zväzy vás chcú diskreditovať rodinkárstvom - keby ste si tých ľudí nezobrali na ministerstvo, tak nie je téma na vašu diskreditáciu," povedal Simon.
Zamestnávanie je citlivá téma

Jahnátek argumentoval, že na ministerstve už urobil jedno opatrenie, keď zistil, že zamestnávanie ľudí v rezorte je taká citlivá téma.

Dal pokyn, aby prepracovali vnútornú smernicu tak, aby platilo, že ak nebude viac ako jeden uchádzač vo vnútornom výberovom konaní, tak sa vôbec nezrealizuje. "Napríklad aj teraz som dal pokyn na zrušenie dvoch výberových konaní, ktoré práve bežali, lebo tam bol znova prihlásený jeden (uchádzač)," povedal Jahnátek.

Od štvrtka na ministerstve pôdohospodárstva platí, že v každom výberovom konaní musí byť viac ako jeden uchádzač. Podľa jeho slov by možno bolo dobré, aby sa s takýmto pravidlom prijal ústavný zákon, ktorý by platil pre všetky garnitúry, vznikajúce po voľbách.

Simon zažil aj obdobie, keď ešte ľudí na posty generálnych riaditeľov vyberal dnes už neexistujúci Úrad pre štátnu službu. Vtedy bola povinnosť zverejniť každé voľné miesto v médiách. Za dnešné praktiky môže podľa Simona prvá Ficova vláda, ktorá prijala v roku 2009 nové pravidlá. So zmenou, o ktorej teraz hovorí Jahnátek, by Simon nemal problém. Podľa neho však nesie minister politickú zodpovednosť za ľudí, ktorí zabezpečujú chod sekcií.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.