• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Nebezpečný dôvod, prečo musíte letuškám vždy oznámiť, že ste stratili mobil

  • 20:07 15.12.2021
  • Svet
Nebezpečný dôvod, prečo musíte letuškám vždy oznámiť, že ste stratili mobil

Váš zapotrošený mobilný telefón by na palube lietadla mohol vyvolať hotovú spúšť. Ak to posádke neoznámite, hrozia desivé následky.

Poznáme niekoľko spôsobov, ako si rýchlo získať prvenstvo medzi najmenej obľúbenými spolucestujúcimi na palube lietadla. Medzi ostatnými väčšinou nie sú obľúbení pasažieri, ktorí meškajú, ktorí si vykladajú nohy na sedadlo pred sebou, alebo tí, ktorí sa počas letu opijú.

Ďalší spôsob, ako pokaziť cestu nielen sebe, ale aj ostatným, je stratiť na palube mobil a neoznámiť to posádke. Zapotrošený mobil síce pôsobí nevinne, ale v prípade, že vám spadol do medzery medzi sedadlami a vy ste si to nevšimli, môže dôjsť až k ohrozeniu životov.

K podobnej príhode došlo v roku 2018 počas letu austrálskej spoločnosti Qantas do mesta Melbourne. Jednému z pasažierov prepadol mobil do medzery medzi sedadlami, a ako sa ho snažil vytiahnuť, z mobilu sa začalo dymiť. Situácia sa natoľko zhoršila, že piloti zvažovali odklonenie letu do Sydney. Posádka nakoniec stlmila dymenie pomocou hasiaceho prístroja.

Pasažierov Qantas teraz pred každým letom varujú, aby sa v prípade stratenia mobilného telefónu na palube lietadla obrátili na personál. Problémom sú lítiové batérie, ktoré po náraze ľahko vzplanú alebo dymia.

Austrálska Bezpečnostná agentúra civilných letov vysvetlila, že v prípade, že mobil spadne medzi dve sedadlá, ich pohybom môže dôjsť k jeho stlačeniu. „To môže viesť k poškodeniu lítiovej batérie mobilu, čo spôsobuje prehrievanie a požiar.“

Agentúra ďalej radí, aby sa pasažieri na sedadle hýbali čo najmenej v prípade, že majú podozrenie na spadnutie telefónu medzi sedadlá. Dôležité je tiež vždy upozorniť posádku. „Ak dôjde k poškodeniu mobilu, mali by ste okamžite upozorniť personál,“ uvádza agentúra.

Incident z roku 2018 je len jedným z mnohých, ku ktorým došlo na palube lietadla za uplynulé roky.

V auguste 2021 museli evakuovať lietadlo spoločnosti Alaska Airlines po tom, ako na palube vzbĺkol mobilný telefón. V júli 2018 sa krátko pred odletom rozhorela baterka mobilu jedného z cestujúcich lietadlom spoločnosti Ryanair. Pasažierov museli takisto evakuovať.

Vo februári 2018 došlo k podobnému problému na palube lietadla spoločnosti China Southern. V kabíne sa rozhorel celý kufor cestujúceho. Požiar následne uhasila letuška pomocou hasiaceho prístroja.

Podľa pilota Patricka Smitha predstavujú mobily v úložnom priestore lietadla ešte väčší problém. „Mňa viac trápi požiar v spodnom úložisku,“ uviedol pre britský denník The Sun. „Ak by k niečomu takému došlo, na palube by sme nevedeli, čo sa naozaj deje a ako rýchlo sa požiar šíri,“ hovorí.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.