• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Šéfka diplomacie Nemecka varovala Rusko pred eskaláciou konfliktu s Kyjevom

  • 14:27 09.12.2021
  • Paríž
Šéfka diplomacie Nemecka varovala Rusko pred eskaláciou konfliktu s Kyjevom

Rusko by za vpád na Ukrajinu zaplatilo "vysokú cenu", tvrdí Annalena Baerbocková.

Nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas svojej prvej zahraničnej cesty vo štvrtok v Paríži zdôraznila odhodlaný postoj Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, čo sa týka prípadného vpádu ruských vojakov na Ukrajinu. EÚ i NATO by podľa jej slov zareagovali tvrdými politickými a hospodárskymi opatreniami a Rusko by za tento krok "zaplatilo vysokú cenu". Informoval o tom denník Die Welt.

Rusko by za opätovné porušenie ukrajinskej štátnosti zaplatilo vysokú politickú, ale najmä ekonomickú cenu,“ povedala Baerbocková, ktorá je spolupredsedníčkou koaličnej strany Zelených, po stretnutí so šéfom francúzskej diplomacie Jeanom-Yvesom Le Drianom v Paríži.

Dodala, že je nevyhnutné zabrániť vojenskej eskalácii. Konflikt medzi Moskvou a Kyjevom je podľa jej slov nevyhnutné riešiť diplomatickou cestou. Baerbocková i jej francúzsky rezortný kolega sú pripravení sa v tejto veci osobne angažovať.

Západní spojenci Ukrajiny sa obávajú, že zhromažďovanie ruských vojakov v oblastiach blízko ukrajinských hraníc môže naznačovať, že Rusko sa chystá vpadnúť na ukrajinské územie. Rusko tieto obvinenia odmieta a Kyjev viní z toho, že k oblastiam kontrolovaným proruskými separatistami presunulo viac ako 120.000 vojakov. Zmiernenie napätia nepriniesol ani stredajší videosummit amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina.

V konflikte trvajúcom od roku 2014 sú Francúzsko a Nemecko v úlohe sprostedkovateľov vzájomných rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v rámci Normandského formátu zameraného na uplatňovanie minských dohôd z roku 2015. Naposledy sa summit Normandského formátu konal v decembri 2019 v Paríži. Le Drian uviedol, že Nemecko a Francúzsko chcú čo najskôr zorganizovať ďalšie takéto stretnutie na ministerskej úrovni.

Na úvod svojej zahraničnej cesty do Paríža, Bruselu a Varšavy Baerbocková okrem iného zdôraznila, že kľúčovú úlohu v jej práci bude zastávať klimatická politika. „Od prvého dňa bude medzinárodná klimatická politika stáť na prvom mieste, ktoré si na diplomatickej agende zaslúži,“ vyhlásila.

Poznamenala, že najdôležitejšou úlohou diplomacie je predchádzať krízam, zdolávať ich a čo najlepším možným spôsobom ich vyriešiť. Nijaká kríza podľa jej slov budúcnosť ľudstva neohrozuje viac ako tá klimatická. V novej vláde sociálnych demokratov (SPD), Zelených a slobodných demokratov (FDP) pod vedením kancelára Olafa Scholza je Baerbocková zodpovedná okrem iného i za organizovanie medzinárodných klimatických konferencií.

Z Paríža chce Baerbocková vlakom odcestovať do Bruselu, kde sa má podľa plánu stretnúť so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, americkým vyslancom pre problematiku zmeny klímy Johnom Kerrym a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. V piatok odletí ministerka zahraničia do Varšavy, kde sa stretne so svojím poľským rezortným partnerom Zbigniewom Rauom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.