• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Svetská a duchovná moc majú byť podľa Zvolenského oddelené

  • 14:09 06.10.2013
  • BRATISLAVA
Svetská a duchovná moc majú byť podľa Zvolenského oddelené

Jedným z princípov katolíckej náuky je podľa bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského oddelenie svetskej politickej moci a svetských politických štruktúr od duchovnej náboženskej moci a náboženských štruktúr, aby svetská spoločnosť a náboženská spoločnosť boli vo svojom priestore autonómne a rešpektovali vzájomne slobodu tej druhej.

Ako povedal Zvolenský v homílii počas omše na záver zasadania Rady európskych biskupských konferencií, ktoré bolo v Bratislave od 3. októbra, oddelenie a vzájomné rešpektovanie slobody sú predpokladom zdravého a účinného spolužitia svetských štruktúr a Cirkvi.

„Náboženská sloboda má pre Cirkev veľký význam, ale aj sloboda by bola pre Cirkev málo užitočná, ak by vo vnútri Cirkvi chýbala sila k svedectvu viery,“ konštatoval.
Rastislav umožnil náboženskú slobodu

V roku 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie pripomenul aj panovníka Rastislava, ktorý ich na Veľkú Moravu pozval. „Chápeme Rastislavovo rozhodnutie ako rozhodnutie panovníka, predstaviteľa svetskej moci, ktoré umožňuje náboženskej spoločnosti, Cirkvi, aby rozšírila a prehĺbila svoju činnosť pre dobro celej spoločnosti. Našou súčasnou terminológiou môžeme povedať, že Rastislav ako politický predstaviteľ umožnil uskutočnenie náboženskej slobody,“ uviedol.

Zvolenský v príhovore pripomenul, že v druhej polovici 9. storočia pôsobili na našom území misionári zo západnej Európy, kresťanstvo teda nebolo celkom neznáme, ale zároveň sa pociťovali zreteľné nedostatky v evanjelizácii. V roku 862 sa preto knieža Rastislav rozhodol požiadať o pomoc byzantského cisára. V knihe Život Konštantína – Cyrila sa o tom píše: „Lebo Rastislav, moravské knieža, keď dostal vnuknutie od Boha, poradil sa s kniežatami svojimi a s Moravanmi a vyslal posolstvo k cisárovi Michalovi, ktoré hovorilo: Keďže náš ľud pohanstvo odvrhol a kresťanského zákona sa drží a nemáme učiteľa takého, čo by nám v našej reči pravú vieru kresťanskú vysvetlil, aby aj iné kraje, keď to uvidia, nás napodobnili. Pošli nám teda biskupa a učiteľa takého. Lebo od vás na všetky strany vždy dobrý zákon vychádza.“
Viera ako dedičstvo

Vysvetľovanie pravej kresťanskej viery v reči, ktorej rozumie ľud, vytvorilo podľa bratislavského arcibiskupa vynikajúci predpoklad na rozšírenie, prehĺbenie viery, vytvorilo podmienky, aby sa svedomie a srdcia ľudí mohli otvoriť ešte viac pre vzťah s Bohom. „Rozhodnutie požiadať cisára Michala o biskupa a učiteľa, ktoré viedlo k príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, bolo rozhodnutie, ktoré vyjadrovalo, že naši predkovia urobili, čo vládali urobiť a tak svojím spôsobom predniesli prosbu o silnejšiu vieru,“ zdôraznil.

Podľa Zvolenského môžeme prísť k interpretácii, že knieža Rastislav sledoval politické záujmy a že chcel posilniť svoje postavenie voči okolitým panovníkom. „Ak by bol urobil rozhodnutie ako svetský predstaviteľ, ako predstaviteľ určitej politickej štruktúry len z čisto svetských dôvodov, aj tak jeho rozhodnutie prispelo k náboženskému, kultúrnemu a spoločenskému rozvoju jeho krajiny. Rastislavovo rozhodnutie vytvorilo predpoklady pre vynikajúci rozvoj pravej kresťanskej viery medzi našimi predkami. A dnes túto vieru opatrujeme ako vzácne dedičstvo,“ konštatoval arcibiskup. Predsedovia biskupských konferencií, ktorí sa zišli v Bratislave na svoje výročné plenárne zasadnutie, sa zaoberali aktuálnymi otázkami vzťahu politických štruktúr, čiže štátu, voči náboženskej spoločnosti, Cirkvi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.