• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Herec a režisér Ladislav Smoljak by sa dnes dožil 90 rokov

  • 7:15 09.12.2021
  • Praha/Bratislava
Herec a režisér Ladislav Smoljak by sa dnes dožil 90 rokov

K neduhom staroby patria dve poruchy komplementárne spojené. Je to neschopnosť udržať myšlienku a neschopnosť myšlienku opustiť. Ladislav Smoljak túto tézu predniesol s humorom sebe vlastným v hre Švestka, ktorú uviedlo Divadlo Járy Cimrmana – a ktorá sa venuje téme starnutia. Bol nerozlučným tvorivým partnerom Zdeňka Svěráka, s ktorým legendárne divadlo založili.

Zatiaľ čo Svěrák bol literát a scenárista, Smoljakovou parketou bola réžia. A nielen divadelných predstavení. Ako režisér sa podpísal pod také úspešné komédie, ako Kulový blesk, či Vrchní prchni!

Dnes (vo štvrtok 9. decembra) by sa herec a režisér Ladislav Smoljak dožil 90 rokov.

Ladislav Smoljak sa narodil 9. decembra 1931 v Prahe. Po maturite chcel študovať réžiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, no neuspel na prijímačkách. Napokon v roku 1957 ukončil Vysokú školu pedagogickú s titulom promovaný pedagóg v odbore matematika-fyzika.

Už počas štúdií sa vďaka ochotníckemu divadlu zoznámil s neskoršími kolegami Zdeňkom Svěrákom a Miloňom Čepelkom. Do roku 1958 pôsobil ako asistent na Fakulte technickej a jadrovej fyziky Univerzity Karlovej v Prahe. Nasledujúce roky strávil pred školskými lavicami na strednej a večernej škole v Brandýse nad Labem.

V 60. rokoch 20. storočia pracoval v časopise Kultura a Kulturní svět, ako redaktor pôsobil v časopise Mladý svět a v nakladateľstve Mladá fronta. Práve Smoljak prišiel v roku 1962 s nápadom usporiadať československú anketu Zlatý slávik.

Koncom 60. rokov v rozhlasovom programe z nealkoholickej vinárne U pavouka vytvorili Svěrák, Smoljak a Jiří Šebánek kult fiktívnej osobnosti sčasti zabudnutého a sčasti nepochopeného českého génia Járu Cimrmana. Na základoch tejto mystifikácie vzniklo Divadlo Járy Cimrmana, ktoré uviedlo 4. októbra 1967 svoju prvú hru Akt.

Súbor naštudoval 15 autorských inscenácií a všetky režíroval Ladislav Smoljak. Predstavenia si zachovávali osobitnú štruktúru, keď sa v prvej časti odohrával odborný seminár a v druhej časti nasledovala samotná hra.

Od konca 60. rokov prišli aj prvé herecké príležitosti vo filme a v televízii, najskôr len epizódne. V roku 1968 sa Smoljak so Svěrákom objavili v snímke Zločin v šantánu (r. Jiří Menzel), takisto sa mihli v komédii „Pane, vy jste vdova“ Václava Vorlíčka (1970). Hádajúceho sa manžela stvárnil Smoljak v komédii Jaroslava Papouška Homolka a tobolka (1972).

Vzápätí prišla éra slávnych komédií dvojice Svěrák – Smoljak. Keď vo filmovom štúdiu na Barrandove neschválili cimrmanovský scenár Vražda v salonním couppé, nakrútil Oldřich Lipský v roku 1974 komédiu Jáchyme, hoď ho do stroje! Svěrák a Smoljak si v nej zahrali a boli tiež spoluautormi scenára.

O dva roky neskôr sa dvojica autorsky aj herecky presadila v ďalšej Lipského veselohre „Marečku, podejte mi pero!“ vychádzajúcej zo Smoljakových i Svěrákových pedagogických skúseností. V tom istom roku sa ako majiteľ mlyna Smoljak predstavil v Menzelovom filme Na samotě u lesa.

Komédiu Kulový blesk (1978) už nakrúcal Smoljak aj ako režisér – keďže však nebol „študovaný“, podľa vtedajších predpisov musel na nakrúcanie dohliadať aj skúsený Zdeněk Podskalský. Po snímke plnej absurdného humoru nasledovali v roku 1980 filmy Trhák a predovšetkým komédia Vrchní, prchni!, ktorá je zrejme Smoljakovým najúspešnejším režisérskym počinom.

Nakrútil tiež film Jára Cimrman ležící, spící (1983) a komédiu Rozpuštěný, vypuštěný (1984). V roku 1987 vyvrcholila jeho filmová spolupráca so Zdeňkom Svěrákom pseudodokumentom Nejistá sezóna (1987). Snímka formou fikcie odhaľovala skutočné zákulisie Divadla Járy Cimrmana, ktoré v tom čase už bolo kultúrnym i kultovým fenoménom.

Začiatkom 90. rokov začal Zdeněk Svěrák spolupracovať so svojím synom Janom, v ktorom vyrástol úspešný a schopný režisér. Dvojica Svěrák-Smoljak naďalej pôsobila na scéne „cimrmanovcov“, Smoljak však s touto zmenou zrejme nebol stotožnený. Vytvoril si vlastné Studio Jára, ktoré neskôr vzhľadom na nesúhlas kolegov z divadla premenoval na Studio Láďa Ladislava Smoljaka. Spolupracoval aj s inými divadelnými scénami.

Napriek ťažkej chorobe stál do poslednej chvíle na javisku. Poslednýkrát hral 27. mája 2010 v hre České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft.

Ladislav Smoljak zomrel 6. júna 2010 v nemocnici v Kladne. Pochovaný je na pražskom cintoríne v Olšanoch.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.