• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Ministerstvá odporúčajú rezortu práce naštudovať si pravidlá

  • 11:56 06.10.2013
  • BRATISLAVA
Ministerstvá odporúčajú rezortu práce naštudovať si pravidlá

Rezort spravodlivosti má výhrady k tomu, že ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo opatrenie o maximálnej sume príjmu z dohody o brigádnickej práci študenta na rok 2014, z ktorej sa neplatia dôchodkové odvody, do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

"Naliehavosť v termíne nie je relevantným dôvodom na skrátenie pripomienkového konania a odporúčame si dať aspoň toľko námahy a naštudovať si dôvody skrátenia pripomienkového konania v zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR," odkázal rezort spravodlivosti ministerstvu práce a sociálnych vecí.

Rovnaký názor má aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. "Predkladateľom uvedený dôvod skráteného konania nemá oporu v právnom poriadku Slovenskej republiky," tvrdí rezort dopravy.
Ide o technické opatrenie

Pripomienky rezort práce a sociálnych vecí berie na vedomie. "Pri legislatívnych zmenách sa vždy snažíme ísť časovo ešte naopak, nad rámec minimálnych časových lehôt štandardného legislatívneho procesu,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška. V tomto prípade podľa neho ide len o technické opatrenie, ktorého mechanizmus vyplýva z platného zákona o sociálnom poistení a prináša študentom ako dohodárom odvodovú výhodu k 1. januáru 2014.

Vykonávací predpis k zákonu o sociálnom poistení predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania na sedem pracovných dní. Štandardná lehota na zaslanie pripomienok je pritom podľa Legislatívnych pravidiel vlády (LPV) 15 pracovných dní, ak predkladateľ neurčí dlhšiu lehotu.
Skrátené konenie má byť mimoriadne

Skrátené pripomienkové konanie, trvajúce najmenej sedem pracovných dní, je možné využiť z taxatívne vymedzených dôvodov. Podľa LPV má ísť o mimoriadne okolnosti, ako ohrozenie ľudských práv a základných slobôd alebo bezpečnosti, ak hrozia štátu značné hospodárske škody, v prípade vyhlásenia núdzového stavu alebo opatrení na riešenie mimoriadnej situácie. Dôvodom tiež môže byť aj to, že hrozí nedodržanie lehoty určenej na prebratie smernice Európskej únie, implementáciu nariadení alebo rozhodnutí Európskej únie, alebo ak ide o návrh zákona mimo plánu legislatívnych úloh vlády z dôvodu naliehavosti.

Podľa navrhovaného opatrenia majú mať študenti vo veku od 18 do 26 rokov v budúcom roku oslobodený od odvodov príjem na jednu dohodu vo výške do 159 eur. V súčasnosti hranica príjmu, do ktorej študentovi vo veku od 18 rokov do 26 rokov nevzniká povinné dôchodkové poistenie, dosahuje 155 eur. Rovnako sa má v budúcom roku mierne zvýšiť aj hranica, do ktorej sa neplatia penzijné odvody, pre študentov do 18 rokov. Kým v súčasnosti ide o sumu 66 eur, na rok 2014 to má byť 68 eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

DNES - 19:04Domáce

Dodávky lieku prerušili na Slovensko ešte koncom roka 2023. Lekárňam chýbajú aj ďalšie prípravky.

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 17:42Domáce

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady.

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

DNES - 16:10Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú.

Slovenský premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet, tvrdí Progresívne Slovensko

Slovenský premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet, tvrdí Progresívne Slovensko

DNES - 16:08Domáce

Premiér Robert Fico podľa Progresívneho Slovenska hovorí a koná ako geopolitický analfabet.

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

DNES - 15:48Domáce

16-ročný opitý mladík bez vodičského oprávnenia spôsobil nehodu, po ktorej chcel utiecť pred políciou.