• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Medzinárodní experti začínajú ničiť sýrsky chemický arzenál

  • 17:04 06.10.2013
  • DAMASK
Medzinárodní experti začínajú ničiť sýrsky chemický arzenál

Zbrojní experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) začali v nedeľu proces ničenia sýrskych chemických zbraní a zariadení na ich výrobu. Informoval o tom zdroj z prostredia medzinárodnej misie.

Devätnásťčlenný tím pricestoval do Damasku v utorok na základe americko-ruskej dohody, teraz už zakomponovanej v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN.

Dohoda o likvidácii sýrskych chemických zbraní do polovice roka 2014 odvrátila prípadný vojenský zásah zo strany Spojených štátov proti sýrskemu režimu. Ten mal byť reakciou na použitie týchto zbraní proti civilistom vrátane chemického útoku pri Damasku z 21. augusta, pri ktorom zahynuli stovky ľudí.

"Dnes je prvý deň ničenia, počas ktorého budú ťažké vozidlá prechádzať a tak likvidovať raketové hlavice, letecké chemické bomby a výrobné zariadenia," uviedol zdroj pre agentúru AFP. Zatiaľ nie je jasné, na ktorom z 19 miest s chemickými zbraňami deklarovanými sýrskou vládou operácie prebiehajú. Sýria pred príchodom expertov OPCW poskytla dokumentáciu o svojom chemickom arzenáli. Ten pozostáva z asi 1000 ton sarínu, horčičného plynu a nervového plynu VX. Zásoby si krajina vytvorila v priebehu desaťročí a rozmiestnila ich na viaceré miesta v krajine.
Nórsko by mohlo pomôcť zničiť sýrske chemické zbrane

Nórsko bolo požiadané, aby pomohlo zničiť sýrsky chemický arzenál. V sobotu o tom informovala nórska stanica NRK. Podľa jej údajov americkí ako aj ruskí predstavitelia oslovili Oslo so žiadosťou o pomoc pri zneškodňovaní týchto zbraní.

Obe krajiny totiž považujú Nórsko za vhodné miesto pre nebezpečnú prácu, keďže je politicky stabilné a má veľa vody, ktorá je na tento účel potrebná, uviedla NRK.Na základe rezolúcie 2118 Bezpečnostnej rady OSN prijatej v septembri má Sýria čas do júna 2014, aby nechala svoje chemické zbrane zničiť.

Nórsko sa pritom ukázalo byť otvorené možnosti, že by pri tom asistovalo. "Nevieme ešte, akým spôsobom prispejeme, zvažujeme však rôzne možnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Ragnhild Imerslundová.

S odpoveďou by mala škandinávska krajina prísť do polovice novembra. Rozhodnutie by mala spraviť už nová stredopravá vláda, ktorá sa po voľbách moci ujme pravdepodobne 14. októbra. Nórsko v súčasnosti nemá vybavenie potrebné pre zničenie chemických zbraní, Spojené štáty by však mohli poskytnúť mobilné zariadenia potrebné na splnenie tejto úlohy, dodala NRK.
Zdroj: WEBNVOINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

DNES - 6:47Zahraničné

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach.

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

DNES - 6:39Zahraničné

V štáte New Jersey padol v lotérii Mega Millions jackpot 1,13 miliardy USD.

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

DNES - 6:10Zahraničné

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.