• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Sestrička v hospici: Tieto dve veci krátko pred smrťou nedokáže nik vysvetliť

  • 7:25 06.12.2021
  • Svet
Sestrička v hospici: Tieto dve veci krátko pred smrťou nedokáže nik vysvetliť

Je len málo toho, čo vieme o smrti a o tom, čo bude nasledovať po nej. Ak nám to však niekto dokáže priblížiť, sú to práve zamestnanci hospicu. Sestrička však hovorí, že nie ku každej udalosti existuje vysvetlenie.

Pracovné odvetvia, o ktorých sa často nehovorí, zakaždým budia pozornosť. Väčšinou ide o náročné disciplíny, ktoré u druhých vzbudzujú rešpekt. Jedným z takých odvetví je aj zdravotníctvo, ktoré nás nepoučuje len o jeho zamestnancoch, ale aj nás samotných, keďže každý sa z času na čas vedome alebo nevedome zverí do rúk zdravotníkov.

Zážitky z prostredia, v ktorom sa ľudia často lúčia so životom, sú obzvlášť zaujímavé najmä preto, že smrť je v našej kultúre stále tabu. Rozličné tajomstvá umierania ale na TikToku pomáha odhaliť sestrička z hospicu Julie, ktorá už stála pri smrteľnej posteli nejedného pacienta.

Julie v jednom z poučných videí opísala zážitok, s ktorým sa krátko pred odchodom na druhý breh stretáva nejeden pacient. Označila ho ako „zotavenie“, a podľa nej k nemu dochádza v kritickom štádiu, keď lekári danému človeku nedávajú viac ako zopár dní života.

„Zrazu sa zdá, že im je lepšie,“ hovorí Julie o momente, ku ktorému niekedy dochádza dokonca v samotný deň smrti pacientov. Ak napríklad pacient trpí nevyliečiteľným ochorením, navonok to vyzerá, akoby sa zázračne vyliečil. Naraz nájde stratenú chuť do jedla, chce sa mu rozprávať a prechádza sa po miestnosti dokonca aj vtedy, keď mu to zdravotný stav dosiaľ neumožňoval.

„Zotavenie“ má mnoho podôb, ale väčšina prípadov má spoločné to, že pacienti sa cítia vo svojej koži viac ako kedykoľvek predtým, a sú spoločenskejší. Julie hovorí, že s podobnou skúsenosťou sa stretla asi u tretiny pacientov v hospici. Sestričky už vedia, že majú príbuzných upozorniť na to, že nejde o žiadny zázrak, a nemajú čakať, že zdravotný stav ich blízkeho sa naozaj náhle zlepšil.

Napriek tomu, že s podobným zážitkom sa pri umieraní stretnú mnohí z nás, lekári ho dodnes nevedia vysvetliť.

Ďalší z kategórie nevysvetliteľných zážitkov sme už veľakrát mohli vidieť vo filmoch. Realita je však neraz veľmi odlišná. Ide o moment, keď umierajúci tvrdí, že v miestnosti vidí svojich mŕtvych blízkych, kamarátov alebo domácich miláčikov. K tomuto správaniu podľa Julie dochádza zhruba mesiac pred úmrtím.

Okrem zosnulých rodinných príslušníkov pacienti tiež často opisujú anjelov a iné duchovné bytosti. „Pýtajú sa nás, vidíte to, čo vidím ja,“ hovorí Julie, podľa ktorej k tomuto zážitku dochádza asi tak často, ako k spomínanému predsmrtnému „zotaveniu“. Aj v tomto prípade sa však len veľmi ťažko hľadá rozumné vysvetlenie.

Môžeme sa s týmito zážitkami trápiť ako chceme, pravda je ale vždy taká, že ich na vlastnej koži vníma len sám pacient. Hoci tieto zážitky často plnia funkciu predzvesti skorého konca života, pacienti ich tak vôbec nevnímajú.

„Väčšina ľudí ich miluje,“ hovorí sestrička. „Veľmi ich upokojujú. Vôbec sa ich neboja,“ hovorí o halucináciách na smrteľnej posteli svojich klientov.

@hospicenursejulie For #1- watched “The Rally” video #hospicenursejulie #nurse #nursesoftiktok #learnoftiktok ♬ original sound - Hospice nurse Julie
Zdroj: Info.sk, DP, diply.com, Video: tiktok.com/@hospicenursejulie
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

DNES - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

DNES - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.