• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

5 kožných ochorení, ktoré si zamieňame so žihľavkou

  • 18:05 05.12.2021
  • Bratislava
5 kožných ochorení, ktoré si zamieňame so žihľavkou

Klasické prejavy žihľavky sa podobajú najmenej na päticu ďalších kožných ochorení. Zistite, ktoré sa vás v skutočnosti týka.

Žihľavka, alebo urtikária, je kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje vznikom drobných červených opuchov rôzneho tvaru a veľkosti, ktoré sprevádza svrbenie.

Žihľavka sa v bežnej populácii vyskytuje pomerne často, preto je ľahké si ju pomýliť s ďalšími poruchami, ktoré sa prejavujú podobne.

Ku vzniku žihľavky dochádza pri alergickej reakcii, v dôsledku ktorej telo produkuje histamín, a ten spúšťa zápalový proces. Z krvných ciev sa tak začne uvoľňovať tekutina a vzniká opuch.

V počiatočných štádiách môže žihľavka vyzerať nebezpečne, ale jej príznaky väčšinou rýchlo odznejú, často dokonca v priebehu jediného dňa.

Na liečbu žihľavky sa využívajú voľne dostupné antihistaminiká, no jej diagnostika predstavuje zložitejší problém. Ak chcete zistiť, či ide naozaj o žihľavku, v prvom rade musíte vylúčiť týchto 5 ochorení, na ktoré sa jej príznaky najviac podobajú.

1. Vyrážka z tepla

Foto: Aisylu Ahmadieva/Shutterstock.com

Pri vyrážke z tepla sa na koži tvoria červené pľuzgieriky, podobné na tie pri žihľavke, no menšie. Podobajú sa aj na malé vyrážky.

Vyrážka z tepla sa tvorí vtedy, keď zablokované póry (potné žľazy) zachytávajú perspiráciu pod kožou. Intenzita jej príznakov je individuálna – môžu pri nej vznikať len povrchové pľuzgieriky alebo až hlboké hrčky. Niekedy ich sprevádza intenzívne svrbenie.

Vyrážka z tepla sa častejšie týka detí ako dospelých, lebo ich potné žľazy nie sú celkom vyvinuté. U detí sa tvorí predovšetkým na krku, ramenách a hrudi. U dospelých ju môžeme často pozorovať na miestach, kde dochádza k treniu častí pokožky alebo k treniu pokožky o oblečenie.

Pri liečbe treba dbať o to, aby sme postihnuté miesto nechali dýchať, treba nosiť voľné oblečenie a znížiť teplotu v miestnosti, kde sa nachádzame. Príznaky utlmia aj krémy z lekárne, ale inej kozmetike by sme sa mali vyhnúť, lebo by mohla kožu ešte viac podráždiť.

2. Kontaktná dermatitída

Foto: Juergen Faelchle/Shutterstock.com

Kontaktná dermatitída sa prejavuje vyrážkou a svrbením, ku vzniku ktorých dochádza po kontakte pokožky s alergénom. Môže ísť napríklad o kozmetiku, parfém, šperky alebo rastliny. K príznakom patria červené hrbolčeky, ktoré sa dajú ľahko pomýliť so žihľavkou.

Najväčší rozdiel medzi žihľavkou a dermatitídou je ten, že zatiaľ čo žihľavka postihuje viaceré oblasti kože, dermatitída zasiahne len konkrétne miesto, ktoré sa dotklo alergénu. Ochorenie väčšinou pretrváva po dobu dvoch až štyroch týždňov a dá sa liečiť bez lekárskeho zásahu.

V prípade nutnosti môže lekár na liečbu predpísať antihistaminiká, ktoré poskytujú úľavu od svrbenia, alebo antibiotiká na boj proti infekcii, prípadne topický krém na zmiernenie vyrážky.

3. Rosacea

Foto: sruilk/Shutterstock.com

Rosacea postihuje tvár. Prejavuje sa začervenaním pokožky a viditeľnými žilkami, niekedy aj malými červenými hnisavými vyrážkami. Ide o chronické ochorenie. Pred jeho vypuknutím sa dá pozorovať, že pacient sa v tvári ľahko začervená. Na rozdiel od žihľavky, ktorá postihuje rôzne oblasti tela, rosacea sa prejavuje výlučne na tvári.

Príčiny vzniku rosacei nie sú známe, ale je pravdepodobné, že pri tom zohráva rolu genetika a životné prostredie. K zhoršeniu jej priebehu prispieva napríklad cvičenie, konzumácia pikantných jedál a alkoholu a vystavovanie sa slnku alebo teplu.

Rosacea sa nedá celkom vyliečiť, ale jej intenzita sa dá zmierniť pomocou topických a ústne podávaných liekov. Antibiotiká zas pomáhajú stlmiť zápal a začervenanie.

4. Ekzém (atopická dermatitída)

Foto: Ternavskaia Olga Alibec/Shutterstock.com

Atopická dermatitída je najčastejšia forma ekzému, a spôsobuje lokálne začervenanie pokožky, malé vyrážky a praskanie kože. Často postihuje kožu za kolenami, okolo členkov, zápästí, tváre, krku a vrchnej časti hrudníka. Môže sa prejaviť aj v okolí očí a na očných viečkach. Na rozdiel od žihľavky ekzém nikdy celkom neustúpi.

Príčinu vzniku ekzému nepoznáme, ale je pravdepodobné, že vzniká pri silnej reakcii imunitného systému, ktorá spúšťa alergickú reakciu aj vtedy, keď nie je nutná. Jeho príznaky zhoršuje stres, potenie, suchá koža, nízka vlhkosť vzduchu, prach, cigaretový dym, niektoré jedlá a vlnené oblečenie.

Hoci sa ekzém navonok podobá na žihľavku, z hľadiska liečby ide o dve veľmi rozdielne ochorenia. Pri ekzéme sa liečba sústredí na elimináciu vecí, ktoré zhoršujú bolesť. Využívajú sa kortikosteroidové krémy a antihistaminiká, ktoré pomáhajú pri svrbení, a ústne podávané kortikosteroidy, ktoré zmierňujú zápal.

5. Heraldova škvrna

Foto: dimid_86/Shutterstock.com

Heraldova škvrna, alebo pityriasis rosea, sa v počiatkoch prejavuje ako červené fľaky na pokožke. Okrem toho ju môže sprevádzať bolesť hlavy, horúčka, bolesť hrdla a zapchatý nos. S diagnostikou neraz majú problém aj lekári, ktorí si Heraldovu škvrnu často mýlia so žihľavkou alebo hubovým ochorením dermatofytóza.

Príčina vzniku ochorenia nám nie je známa, podľa všetkého ju nespôsobuje žiadny vírus ani žiadna baktéria alebo huba. Možným vinníkom je herpes, čo je však zatiaľ len vec dohadov.

Heraldova škvrna zvykne ustúpiť do štyroch až šiestich týždňov, v niektorých prípadoch si vyžiada aj lekársky zásah. Dobu liečby môžu skrátiť antivirotiká alebo ústne podávané antihistaminiká a steroidové krémy.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.