• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Ako pomôcť slabnúcemu zraku? Toto treba spraviť hneď ráno

  • 7:51 03.12.2021
  • Bratislava
Ako pomôcť slabnúcemu zraku? Toto treba spraviť hneď ráno

Postupné slabnutie zraku dokážete zachrániť trojminútovou aktivitou. Kúra je však účinná len vtedy, keď sa vykoná ráno.

Najčastejším dôvodom slabnutia zraku je starnutie. Pri pribúdajúcich rokoch sa spomaľuje činnosť mitochondrií vo fotoreceptoroch, ktoré tak produkujú čoraz menej energie vo forme adenozíntrifosfátu (ATP).

O tom, že aktivitu mitochondrií dokážeme svojpomocne povzbudiť, svedčí už niekoľko výskumov. Ten najnovší, zverejnený v žurnále Scientific Reports, poskytuje aj návod.

Stačia tri minúty

Vedci konkrétne tvrdia, že kvalitu zraku dokáže zlepšiť sledovanie červeného svetla po dobu aspoň troch minút. Už po troch minútach je možné pozorovať pozitívne výsledky po celý nasledovný týždeň. Kúra je však efektívna len vtedy, keď sa aplikuje hneď ráno.

Na sietnici sa nachádzajú dva rôzne druhy fotoreceptorov: tyčinky a čapíky. Tyčinky sú citlivejšie na svetlo a umožňujú nám vidieť za šera, ale po čase môžu začať odumierať, ak nemajú dostatok energie. Vďaka čapíkom sme schopní vnímať farby, a na rozdiel od tyčiniek ich bunky neodumierajú pri nedostatku ATP. Namiesto toho sa ich funkcia oslabuje, čo znamená, že pri efektívnejšej práci mitochondrií by malo dôjsť k náprave.

Autori štúdie už minulý rok publikovali výskum, v ktorom informovali, že denné trojminútové sledovanie tmavočerveného svetla po dvoch týždňoch zlepšuje farbené videnie u ľudí po 40-ke o 22 percent. V novom výskume chceli zistiť, či možno pozorovať podobné účinky aj po jedinom vystavení oka červenému svetlu.

Štúdie sa zúčastnilo 20 ľudí vo veku 34 až 70 rokov. Každý z nich po dobu troch minút sledoval tmavočervené svetlo s vlnovou dĺžkou 670 nanometrov. Experiment prebehol ráno medzi ôsmou a deviatou z praktického dôvodu – funkcia mitochondrií sa totiž počas dňa mení, a tak sa dá predpokladať, že ráno je najstabilnejšia.

Po troch hodinách testovali zrak každého zo zúčastnených. Výsledky ukázali, že tri minúty sledovania tmavočerveného svetla im skutočne zlepšili farebné videnie o 17 percent, niektorým starším pacientom až o 20 percent.

Polovica z účastníkov sa dostavila na ďalšie testovanie aj 7 dní po vykonaní experimentu. Zistilo sa, že pozitívne výsledky na zlepšenie zraku u nich naďalej pretrvávali. Na druhej strane treba dodať, že pokus bol neúspešný, keď sa účastníci dívali do červeného svetla v neskorších denných hodinách.

K nálezu sa vyjadril aj autor štúdie Glen Jeffrey, ktorý vo vyhlásení dodáva, že „jediné vystavenie tmavočervenému svetlu s dlhou vlnovou dĺžkou počas rána výrazne zlepšuje slabnúci zrak, ktorý trápi milióny ľudí na celom svete.“

Jeffrey dodáva, že v budúcnosti by ľudia mohli podstupovať trojminútovú rannú terapiu aj pri varení kávy alebo na ceste do práce. Kúra by podľa neho mohla celkom zmeniť systém liečby očných ochorení a starostlivosti o zdravie zraku.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.