• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Nový koronavírus sa v októbri opäť podpísal pod nadúmrtnosť Slovákov

  • 10:33 29.11.2021
  • Bratislava
Nový koronavírus sa v októbri opäť podpísal pod nadúmrtnosť Slovákov

Ochorenie COVID-19 počas októbra opäť zvyšovalo na Slovensku nadúmrtnosť. V predchádzajúcom mesiaci bolo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí v SR.

Celková nadúmrtnosť v októbri 2021 na Slovensku dosiahla 16 percent. Najvýraznejšia bola v skupine mladších seniorov, teda od 65 do 74 rokov. Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji. Počet zomretých bol až o 42 percent vyšší ako v priemere predošlých päť rokov. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zvýšený počet zomretých v porovnaní s päťročným priemerom sa v októbri tohto roka prejavil v siedmich slovenských krajoch, pričom dosahoval štyri až 42 percent. ŠÚ SR hovorí, že najhoršia situácia bola v Prešovskom (42 %) a Žilinskom kraji (23 %). Iba v Bratislavskom kraji bol počet úmrtí mierne nižší než priemer predošlých piatich rokov. Výraznú nadúmrtnosť v Prešovskom kraji ovplyvnil podľa ústavu najmä nárast úmrtí na choroby obehovej sústavy a nádorov oproti predchádzajúcim piatim rokom. V Žilinskom kraji ovplyvnil nadúmrtnosť počas minulého mesiaca najmä nárast úmrtí na nový koronavírus a choroby obehovej sústavy.

Riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická priblížila, že v októbri ochoreniu COVID-19 podľahlo 439 osôb, teda štvornásobne viac ako v septembri. „Počet obetí bol o desať percent nižší ako pred rokom v októbri, keď sa začali výrazne prejavovať dôsledky druhej vlny pandémie. Aktuálne sa nový koronavírus vyšplhal na štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtia v SR s viac ako osempercentným podielom zo všetkých zomretých, je to výrazný skok za posledné tri mesiace," uviedla.

Štatistika tiež uvádza, že viac ako 4100 ľudí zomrelo v októbri vo vekovej skupine seniorov nad 65 rokov, čo je oproti päťročnému priemeru o 18 percent viac. Osem z desiatich úmrtí počas minulého mesiaca tvorili osoby práve tejto vekovej kategórie obyvateľov. Najvyššia, a to 24-percentná nadúmrtnosť bola v desiatom mesiaci v podskupine mladších seniorov, teda ľudí od 65 do 74 rokov.

V skupine ľudí od 75 rokov zaznamenal ŠÚ SR nadúmrtnosť 16 percent. V porovnaní so situáciou v septembri tohto roka sa zvýšila viac ako u mladších seniorov.

Skoro 80 percent obetí nového koronavírusu tvorili v predchádzajúcom mesiaci osoby nad 65 rokov. Išlo predovšetkým o seniorov od 75 rokov. Pätinu úmrtí na nový koronavírus v októbri tvorili ľudia v produktívnom veku. Medziročne ich počet vzrástol o takmer desať percent.

Na regionálnej úrovni mal nový koronavírus najväčší podiel na príčinách úmrtí v Žilinskom kraji (14 percent), z ktorého pochádzala takmer štvrtina (23 percent) všetkých zomretých na ochorenie COVID-19 v SR.

Od marca minulého roka ku koncu októbra 2021 spôsobil celkovo nový koronavírus na Slovensku úmrtie viac ako 15.800 osobám.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

DNES - 9:58Domáce

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

VČERA - 20:15Domáce

Snežiť môže i v nižších polohách.

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

VČERA - 19:10Domáce

Meteorológovia vydali výstrahy.