• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

WHO vyzvala krajiny na celom svete, aby nezakazovali cestovanie z Afriky

  • 20:46 28.11.2021
  • Brazzavile/Johannesburg
WHO vyzvala krajiny na celom svete, aby nezakazovali cestovanie z Afriky

Riaditeľka africkej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyzvala v nedeľu krajiny na celom svete, aby nezavádzali cestovné obmedzenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusového variantu omikron. S podobným apelom vystúpil aj prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa, informovala agentúra AFP.

V situácii, keď bol variant omikron zistený už v rôznych častiach sveta je zavádzanie zákazov cestovania, ktoré postihujú Afriku, útokom proti globálnej solidarite,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka WHO pre africký región Matshidiso Moetiová, lekárka a expertka na verejné zdravie z juhoafrickej Botswany.

Zdôraznila, že akékoľvek reštrikcie by mali byť založené na vedeckých poznatkoch a nemali by zbytočne a neprimerane zaťažovať životy ľudí, ako sa podľa nej deje v prípade cestovných zákazov, ktoré v najlepšom prípade šírenie vírusu len mierne spomalia. Takéto obmedzenia prijali v posledných dňoch už desiatky krajín po celom svete.

Prezident JAR Cyril Ramaphosa apeloval na krajiny sveta, aby „urýchlene“ zrušili „nespravodlivé“ a „vedecky nepodložené“ zákazy cestovania, ktoré prijali v posledných dňoch v reakcii na šírenie nového, potenciálne nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý bol prvýkrát detegovaný práve v Juhoafrickej republike.

Vyzývame všetky štáty, ktoré zaviedli zákazy cestovania voči našej krajine a našim bratským juhoafrickým krajinám, nech ich urgentne zrušia, aby ešte viac nepoškodili naše ekonomiky,“ uviedol Ramaphosa vo svojom prvom vystúpení od minulotýždňového oznámenia o objavení nového variantu omikron.

Zakazovanie cestovania nie je podľa prezidenta JAR v súlade s vedeckými poznatkami. „Jediné, čo cestovné zákazy dosiahli, je ďalšie poškodenie ekonomík postihnutých krajín, čo oslabí ich schopnosť čeliť pandémii a zvládnuť jej dôsledky,“ vyhlásil Ramaphosa, podľa ktorého zostáva najistejšou zbraňou v boji proti koronavírusu očkovanie, a to aj po objavení nového variantu omikron.

Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s omikronom, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií. Niektoré indície naznačujú, že by mohol byť infekčnejší než predchádzajúce varianty. Niektorí lekári však z JAR však uvádzajú, že ľudia nakazení omikronom, ktorý netrpia inými ochoreniami, majú len mierne symptómy. Obávajú sa však komplikácií u starších a neočkovaných osôb.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.