• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Leščáková: Vláda urobí kroky v súvislosti so šírením variantu omikron

  • 13:16 27.11.2021
  • Bratislava
Leščáková: Vláda urobí kroky v súvislosti so šírením variantu omikron

Ak nastúpi na Slovensku nový variant koronavírusu omikron, naše zdravotníctvo padne na kolená. Aktuálne opatrenia sú dobre nastavené, no nezohľadňujú situáciu posledných hodín.

Vláda pripravuje opatrenia. Skonštatovala to podpredsedníčka strany Za ľudí a štátna tajomníčka rezortu kultúry Viera Leščáková v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister práce Ján Richter (Smer-SD) namieta chýbajúcu logistiku pri krokoch vlády a kritizoval jej nepripravenosť.

Situácia sa dramaticky mení. Aktuálne opatrenia sú dostatočné. Nezohľadňujú však situáciu z posledných hodín, ktorá asi bude meniť postoj epidemiológov a infektológov,“ uviedla Leščáková. Zdôraznila, že Slovensko už je v kritickej situácii, hoci tu ešte nie je variant omikron. V súvislosti s jeho šírením predpokladá, že vláda urobí v blízkej dobe kroky na obmedzenie prístupu z rizikových krajín a ďalšie opatrenia. Nekonkretizovala, aké.

Myslí si, že zdravotníctvo položí na kolená najmä nízka miera zaočkovanosti. Pripustila, že aj zaočkovaný sa môže nakaziť, no poukázala na štatistiky z nemocníc, kde je drvivá väčšina pacientov neočkovaná. „Preto sme za každé opatrenie, ktoré bude motivovať k očkovaniu,“ vysvetlila a kritizovala súčasnú opozíciu, ktorá podľa nej šíri nepravdy. Vyzvala politikov, aby sa „z bezcitných“ zmenili na zodpovedných, spoločne sa postavili pred ľudí a hovorili, že očkovanie je cesta. Odmieta tvrdenia o biznise farmafiriem. „Nebuďme smiešni. Vakcína stojí 20 eur, liečba pacienta na umelej pľúcnej ventilácii 20.000 eur,“ podotkla.

Richter zas odmieta jej slová o bezcitnosti. Trvá na dobrovoľnosti očkovania. Podčiarkol, že kto má moc, má aj zodpovednosť. Tvrdí, že opozícia jej podala pomocnú ruku, podporovala opatrenia a návrhy na boj s pandémiou, no vláda ponúkanú pomoc neprijala. Súčasný kabinet podľa neho nedokáže ľudí presvedčiť o opatreniach, pretože jeho predstavitelia vodu kážu a víno pijú. Pripomenul napríklad účasť expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) na svadbe šéfa svojho poslaneckého klubu v čase nástupu druhej vlny, ako aj to, že pred rokom koalícia posadila do pléna NR SR na hlasovanie aj pozitívnych poslancov.

Kritizoval vládu, že sa nepripravila ani na súčasnú tretiu vlnu pandémie. Namieta, že nemá pripravené postupy ani základnú logistiku, aby vedela promptne riešiť kritickú situáciu aj v nemocniciach. Chýba jej podľa neho schopnosť manažovať situáciu. Poukázal aj na potrebu riešiť pomoc dotknutým sektorom. Kritizuje, že vláda neprichádza ani s riešeniami, ako pomôcť ľuďom v nastupujúcej vlne zdražovania.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

DNES - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

DNES - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.