• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Vláda schválila lockdown pre všetkých, školy sa zatiaľ nezatvoria

  • 16:14 24.11.2021
  • Bratislava
Vláda schválila lockdown pre všetkých, školy sa zatiaľ nezatvoria

Na Slovensku bude platiť na dva týždne tzv. lockdown. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní, informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Na Slovensku budú zatvorené podľa Sulíka všetky reštaurácie aj predajne, okrem tých esenciálnych. Školy zatiaľ ostanú otvorené.

Na pracovisko bude od začiatku budúceho týždňa možný vstup iba zaočkovaným a zamestnancom, ktorí ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch prekonali. Ostatní pracovníci sa budú musieť raz za sedem dní povinne na pracovisku otestovať. Tento režim by mal platiť do konca roka.

„Na splnenie podmienky ´testovaní´, bude potrebný antigénový samotest nie starší ako sedem dní,“ povedal Sulík. Testovanie bude realizované priamo na pracovisku, kto bude výsledky kontrolovať, zatiaľ nie je jasné. Podľa Sulíka to nemusia byť zdravotníci, ale napríklad osoba určená zamestnávateľom. Minister nevylúčil, že v prípade ďalšieho zhoršenia pandemickej situácie sa môže interval testovania skrátiť.

Testy budú zabezpečovať zamestnávatelia a ich cena by podľa uznesenia vlády mala byť obmedzená na päť eur. Opatrenie má podľa Sulíka zatiaľ platiť päť týždňov. Náklady za testy preplatí ministerstvo hospodárstva jednorazovo za celých päť týždňov na základe žiadosti podanej zamestnávateľom v januári budúceho roka. Presnejšie informácie budú známe po vydaní manuálu na testovanie zamestnancov rezortom hospodárstva.

„Všetci si želáme a dúfame, že sa situácia dovtedy zlepší. O desať dní budeme znovu vyhodnocovať,“ povedal Sulík. Dodal, že strana SaS bude tlačiť na to, aby sa začali uplatňovať výhody pre očkovaných.

S novými opatreniami nesúhlasila vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Schválený návrh opatrení považuje z dlhodobého hľadiska za nezodpovedný. Keďže v nich nie je podľa nej absolútne žiadna motivácia pre ľudí, aby sa dali očkovať, na stredajšej vláde hlasovala proti.

„Hodiť cez palubu ľudí chránených očkovaním pokladám za veľkú chybu. Traja koaliční partneri prijali opatrenia, v ktorých však nie je akýkoľvek motivačný prvok, ktorý by nabádal ľudí, aby sa dali očkovať,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Prísne opatrenia sú podľa Remišovej v situácii, keď minister zdravotníctva nevie inak zabezpečiť prevádzku nemocníc, jedinou cestou, ako znížiť počet nových prípadov a nemocniciam pomôcť. „Musíme však zároveň myslieť aj na budúcnosť, neustále opakujúce sa vlny obmedzení nie sú udržateľným riešením. Ľudia, ktorí nie sú chránení očkovaním, sa skôr či neskôr s vírusom stretnú a riskujú, že skončia v ťažkom stave v nemocnici, lockdown ich neochráni a pre lockdown pandémia nezmizne,“ myslí si.

Správu aktualizujeme.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.