• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Komentovať Matovičovu reformu ešte nechce ani Sme rodina, bude sa o tom rokovať

  • 13:45 23.11.2021
  • Bratislava
Komentovať Matovičovu reformu ešte nechce ani Sme rodina, bude sa o tom rokovať

Okomentovať daňovo-odvodovú "revolúciu" z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zatiaľ nechce ani koaličné hnutie Sme rodina. Tlačové oddelenie hnutia Borisa Kollára pre TASR uviedlo, že sa o tom bude ešte veľa rokovať.

Je to zatiaľ ešte len návrh, o ktorom sa bude v koalícii a na poslaneckých kluboch ešte veľa rokovať, takže je predčasné k tomu dávať nejaké stanovisko,“ napísalo tlačové oddelenie hnutia.

Poslanec Národnej rady SR za Sme rodina Patrick Linhart však ocenil, že si minister osvojil poslanecký nápad s desaťpercentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor. „Tento návrh som spoločne s ďalšími poslancami predkladal na koaličnej rade niekoľkokrát. Ďakujeme, že náš hlas, ako aj hlas gastroprevádzok bol vypočutý,“ skonštatoval poslanec.

Zhodnotiť Matovičovu reformu zatiaľ nechcú ani liberáli. Hovorca SaS Ondrej Šprlák pre TASR povedal, že svoj postoj chcú povedať najskôr samotnému Matovičovi a že v piatok (26. 11.) s ním k tomu majú mať už v poradí druhé stretnutie.

Minister financií predstavil svoju daňovo-odvodovú „revolúciu“ na štyroch tlačových konferenciách.

V nedeľu 14. novembra predostrel svoju víziu o novej podpore rodín s deťmi. Táto časť spočíva vo zvyšovaní niektorých rodinných príspevkov pre rodiny s deťmi - prídavku na dieťa, daňového bonusu, príspevku na krúžky a doučovanie a rekreačného bonusu. Príspevky by sa odvíjali od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy tvoria 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Následne v pondelok 15. novembra ukázal, ako by sa mohla po novom zdaňovať práca. Navrhol, aby bol celý systém zdaňovania práce založený na dvoch číslach - z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň.

Na utorok 16. novembra si zase nechal zmeny pre podniky. Daň z príjmu pre právnické osoby (DPPO) by sa mohla podľa jeho návrhu znížiť z 21 % na 19 %. Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície či možnosť tzv. skupinového zdaňovania.

Tento pondelok (22. 11.) zase predstavil časť „revolúcie“, ktorá sa týkala živnostníkov a reštaurácií. Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali podľa jeho návrhu platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %. Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %. DPH pre služby reštaurácií by mala predstavovať desať percent. To posledné však podmieňuje zavedením detského menu, tzv. „eko menu“ a povinným servírovaním krčahu vody grátis automaticky ku každému jedlu. Zmeny navrhol aj pri tringeltoch, tie by mali byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške deviatich percent z celkovej sumy účtu bez DPH.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.