• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Učiteľ radí: Tieto 4 kroky nesmiete vynechať pri výbere školy pre dieťa

  • 10:17 28.11.2021
  • Svet
Učiteľ radí: Tieto 4 kroky nesmiete vynechať pri výbere školy pre dieťa

Rodičia, predtým, ako svojmu dieťaťu zvolíte školu, dobre zvážte tieto štyri kroky. Na deň otvorených dverí pritom ani nepomyslite!

Každý rodič sa raz ocitne na križovatke, z ktorej bude musieť zvoliť správnu cestu pre svoje dieťa. Výber správnej školy je pritom veľmi dôležitý, pretože rozhoduje prakticky o celej budúcnosti dieťaťa – o tom, v akom bude kolektíve, čomu sa bude v dospelosti venovať a aký ďalší akademický postup môže očakávať.

Niektorí rodičia sa pri výbere školy pre dieťa ocitajú pred bránami vzdelávacích zariadení prvýkrát odkedy ich ako adolescenti sami opustili. Je pre nich preto ťažké sa orientovať v kritériách, ktoré by pre školu mali stanoviť. Našťastie sa im ponúka rýchla pomoc od britského učiteľa Daniela Steela, ktorý menuje štyri hlavné kroky, ktoré treba vykonať pred konečným rozhodnutím.

1. Zoznámte sa s vedením

Chrbtovou kosťou celej inštitúcie je jej vedenie. Učitelia a riaditeľ alebo riaditeľka sú prví, kto sa stará o pozitívny vývoj dieťaťa, triedy a celej školy.

„Zatiaľ čo učitelia sú v prvej línii, vedenie školy utvára celkový dojem a smer, ktorým sa škola uberá,“ vysvetľuje Steel, podľa ktorého by ste sa mali porozprávať s budúcim triednym učiteľom, zástupcami riaditeľa aj samotným riaditeľom o tom, aká je ich vízia pre deti aj školu.

To, či učiteľom naozaj záleží na žiakoch, zistíte aj podľa toho, či si pamätajú ich mená alebo či vedia, čo sa deje v triede.

2. Ako sa starajú o tých, ktorí potrebujú väčšiu oporu?

Steel rodičom odporúča zistiť, akým spôsobom škola obohacuje študentov a akú formu podpory im poskytuje, ak ju potrebujú. Učiteľ ďalej vysvetľuje, že pedagógovia, ktorí dobre poznajú svojich žiakov, tiež dokážu nájsť spôsob, ako im z učenia vytvoriť hodnotný a zábavný zážitok.

Podľa Steela by ste sa pri výbere školy mali vyhnúť takým, ktoré pristupujú ku každému žiakovi rovnako.

3. Opýtajte sa žiakov

Určite viete, že škola nie je len o hodinách, ale aj o tom, čo sa deje cez prestávky a po vyučovaní. Celkový obraz o dianí v škole získate najmä vďaka žiakom.

„Zistite, či ukazujú známky rešpektu a pokory – všímajte si to aj na maličkostiach, napríklad či niekomu podržia dvere, oslovujú iných menami alebo či skáču druhým do reči,“ radí Steel.

4. Deň otvorených dverí vynechajte

Deň otvorených dverí je pre väčšinu škôl spôsob, ako v čo najkratšom čase ohúriť čo najviac rodičov a detí. Ak si však chcete pozrieť školu zo všetkých uhlov, mali by ste ju navštíviť radšej počas bežného dňa, keď zamestnanci nie sú takí pripravení na návštevu.

„Pamätajte si, že žiadna škola nie je dokonalá, ale rozhliadajte sa a bavte sa (a ak sa vám niečo zapáči, určite o tom dajte vedieť vedeniu, ktoré takéto ocenenie vďačne využije aj v ďalšej praxi),“ radí učiteľ.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.