• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Jednoduchý test odhalí, či máte zdravé srdce. Stačí 60 sekúnd

  • 19:39 20.11.2021
  • Svet
Jednoduchý test odhalí, či máte zdravé srdce. Stačí 60 sekúnd

Ak zvládnete túto výzvu za menej ako 60 sekúnd, vaše srdce je zdravé.

Ak chcete vedieť, ako je na tom vaše srdce, stačí si urobiť jednoduchý test pomocou schodiska. Ak dokážete vyjsť 60 schodov za menej ako minútu bez zastavenia, potom je vaše srdce zdravé.

Príkladom môže byť výstup z prízemia na štvrté poschodie v kancelárskej budove za menej ako minútu. Jesús Peteiro, autor štúdie prezentovanej na výročnej schôdzi Európskej kardiologickej spoločnosti povedal:

„Test so schodmi je jednoduchý spôsob, ako skontrolovať zdravie srdca. Ak vám výstup na štyri poschodia zaberie viac ako jeden a pol minúty, váš zdravotný stav nie je optimálny a bolo by dobré poradiť sa s lekárom.“

Štúdia chcela nájsť praktický a lacný spôsob, ktorý by ľuďom mohol poskytnúť informácie o zdraví srdca. Peteiro povedal:

„Myšlienkou bolo nájsť jednoduchú a nenákladnú metódu hodnotenia zdravia srdca. Lekárom to môže pomôcť pri triedení pacientov na rozsiahlejšie vyšetrenia.“

Vedci skúmali skupinu pacientov, ktorí boli pridelení na záťažové testy kvôli pravdepodobnosti ochorenia koronárnych artérií. Dýchavičnosť alebo bolesť na hrudníku v dôsledku cvičenia naznačuje ochorenie.

Pacienti behali alebo chodili na bežiacom páse, pričom intenzita cvičenia sa kúsok po kúsku zvyšovala, až kým nedosiahli vyčerpanie. Na meranie cvičebnej kapacity pacientov sa použil test metabolických ekvivalentov (MET z angl. metabolic equivalent task), čo je najvyššia úroveň fyzickej námahy, ktorú môže človek udržať.

Keď si oddýchli 15 až 20 minút, boli požiadaní, aby vyšli po 60 schodoch. Bolo im povedané, aby nezastavovali ani neutekali, ale museli rýchlo stúpať, kým im merali čas. Štúdia zistila, že účastníci, ktorým trvalo aspoň 40 až 45 sekúnd vyjsť po schodoch, dosiahli 9 až 10 alebo viac MET.

Minulé štúdie zistili, že ľudia, ktorí dosiahli 10 MET počas záťažového testu, mali o jedno percento nižšiu úmrtnosť za rok alebo o desať percent za 10 rokov. Naopak, tí, ktorí dosiahli menej ako 8 MET, pretože im výstup po schodoch trval 90 sekúnd alebo dlhšie, mali o 30 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia do 10 rokov.

Okrem toho sa skúmali snímky sŕdc pacientov počas cvičenia na bežiacom páse, aby sa zistilo, či ich srdce funguje normálne. Údaje potom porovnali so skóre, ktoré dosiahli pri výstupe po schodoch.

Asi 58 percent z tých, ktorým 60 schodov trvalo viac ako 90 sekúnd, malo tiež nepravidelný srdcový rytmus počas cvičebného testu na bežeckom páse. Na porovnanie, iba 32 percent z tých, ktorí vyšli schody do 60 sekúnd, malo nepravidelný srdcový rytmus.

Peteiro dodal, že spojenie medzi cvičebnou kapacitou (t. j. MET) a lezením po schodoch sa dá aplikovať na populáciu. Spojenie úmrtnosti s vyšetrením srdca počas záťaže je však lepšie pre jedincov, ktorí môžu mat vysoké riziko ochorenia koronárnych artérií.

Zdroj: info.sk, TM, healthline.com, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.