• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Dodávky ruského plynu do Nemecka stúpli napriek hrozbe Bieloruska

  • 13:33 15.11.2021
  • Moskva
Dodávky ruského plynu do Nemecka stúpli napriek hrozbe Bieloruska

Dodávky ruského plynu do Nemecka cez kľúčový plynovod Jamal-Európa v pondelok vzrástli bez náznaku toho, že by bieloruský prezident Alexander Lukašenko uskutočnil svoju hrozbu o prerušení dodávok komodity do Európskej únie (EÚ) s blížiacou sa zimou.

Lukašenko minulý týždeň varoval, že ako odvetu za prípadné nové sankcie EÚ proti Minsku za migračnú krízu na hraniciach s Úniou by mohol uzavrieť plynovod Jamal-Európa, ktorý vedie cez jeho krajinu.

Rusko je hlavným vývozcom zemného plynu do Európy a Kremeľ dal jasne najavo, že nechce vidieť žiadne prerušenie dodávok.

Európske spotové ceny plynu v pondelok vzrástli o 5,1 % na 78,85 eura za megawatthodinu, keďže situácia na trhu zostáva tento rok napätá v dôsledku viacerých faktorov vrátane nízkych zásob komodity a zvýšeného dopytu po uvoľnení blokád na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19.

Ešte donedávna bol nedostatok dodatočných dodávok plynu z Ruska, ktoré plnila len zmluvné objemy, hlavným faktorom v pozadí rastúcich cien komodity. Trh tak pozorne sleduje akékoľvek potenciálne prerušenia transportu plynu z Ruska.

Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom začal minulý týždeň dopĺňať svoje európske zásobníky, pričom plyn transportoval najmä cez Bielorusko a Ukrajinu. Infraštruktúru prepravy plynu v Bielorusku vlastní Gazprom.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu (13. 11.) povedal, že Bielorusko by zablokovaním toku plynu do Nemecka riskovalo poškodenie vzťahov s kľúčovým spojencom Moskvou. A dodal, že sa o tejto otázke porozpráva s Lukašenkom.

Tok plynu do Nemecka v meracom bode Mallnow, ktorý leží na poľskej hranici, dosahoval v pondelok podľa údajov nemeckého prevádzkovateľa siete Gascade hodinový objem vyše 12.000.000 kilowatthodín (kWh).

Rusko uviedlo tiež, že do Európy by mohlo prúdiť viac plynu, keď jeho novovybudovaný plynovod Nord Stream 2 dostane od Nemecka zelenú na prevádzku.

Nord Stream 2 je navrhnutý tak, aby obchádzal niektoré tranzitné krajiny, najmä Ukrajinu, ktorá mala v minulosti spory s Moskvou pre ceny plynu.

Kremeľ v pondelok informoval, že Lukašenkova hrozba prerušenia dodávok plynu nebude mať za následok presmerovanie tokov z Ruska mimo Bieloruska, cez Nord Stream 2, keď bude uvedený do prevádzky.

Pondelkové denné toky ruského plynu na ukrajinsko-slovenskej hranici boli stanovené na úrovni 94,4 milióna metrov kubických (m3), 1 milión megawatthodín, čo je mierne zvýšenie oproti ranným 92,2 milióna m3. Prietoky sú podobné ako v predchádzajúcich dňoch.

Gazprom minulý týždeň vyhlásil, že splní svoj plán v prípade európskych podzemných zásobníkoch plynu a tento rok prekročí svoje záväzky na tranzit 110 miliónov m3 plynu denne cez Ukrajinu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.