• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Matovič: Reformu zafinancuje milionárska daň i menej peňazí na zbrojenie

  • 14:49 14.11.2021
  • Bratislava
Matovič: Reformu zafinancuje milionárska daň i menej peňazí na zbrojenie

Zvýšenie podpory rodín, ktoré v nedeľu predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO), ukrojí z rozpočtu 1,2 miliardy eur navyše.

Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň 0,1 % ročne z majetku nad jeden milión eur, čo si však bude vyžadovať majetkové priznanie každého, kto má majetok za viac ako milión eur. Medzi ďalšie opatrenia financujúce reformu minister zaradil napríklad zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov na zbrojenie.

Matovičov návrh znížiť výdavky na zbrojenie by štátu ušetrilo 200 miliónov eur ročne. Tvrdí, že o tom od mája vedie diskusiu s Ministerstvom obrany (MO) SR. „Myslím si, že keď naši partneri v NATO investujú dramaticky menej, ako investujeme my, tak patrilo by sa ich trochu počkať,“ argumentoval minister.

Ďalšou položkou, ktorá by mala spolufinancovať zvýšenú podporu rodín s deťmi, je zavedenie paušálnej zrážkovej dane 29 % na poskytovanie služieb deťom a na služby súvisiace s rekreačným bonusom. Štátu by to prinieslo 293 miliónov eur ročne. Išlo by v princípe o daňovú sadzbu pre toho, kto tieto služby priamo poskytne. Zdaňovať sa majú príspevky z „kariet“ detí, ktoré sa presunú poskytovateľovi služby, napríklad futbalovému trénerovi.

Matovič navrhol aj znížiť počet zamestnancov verejnej správy o dve percentá, čo by štátu ušetrilo 180 miliónov eur. Argumentoval, že štát zamestnáva viac než 440.000 zamestnancov, čo si už Slovensko naďalej nemôže dovoliť financovať.

Ďalšia položka – vyšší odvod z hazardu – by do štátnej pokladnice priniesol podľa výpočtov rezortu financií 100 miliónov eur.

Milionárska daň 0,1 % ročne by priniesla 20 miliónov eur. Cieľom zavedenia takejto dane je však podľa ministra okrem solidarity aj to, že každý človek, ktorý má na Slovensku majetok nad milión eur, by musel raz do roka podať majetkové priznanie. Finančná správa by potom podľa jeho slov vedela ľahšie kontrolovať odvedenú daň.

„Šiesty zdroj financovania je obmedzenie zisku zdravotných poisťovní vo výške 20 miliónov eur,“ pokračoval minister. Medzi návrhmi tiež figuruje aj nižší rast podielových daní o 200 miliónov eur. O tie prídu samosprávy.

Medzi ďalšie zdroje financovania Matovič zaradil vyššiu efektivitu štátnych podnikov, čo by na financovanie reformy prispelo 50 miliónmi eur ročne. Ako príklad uviedol štátnu firmu Tipos, ktorej podľa jeho tvrdení dramaticky narástol obrat a zisk.

Takisto 50 miliónov eur by mohol štát ušetriť aj na zrušení poistiek štátneho majetku. „Dnes je to jedna veľká zlodejina,“ skonštatoval minister s tým, že tento biznis treba zrušiť.

Zvyšných 150 miliónov eur podľa Matovičovho rezortu ročne prinesú dynamické efekty z vyššej podpory rodín. „Keď rodinám dáte 1,2 miliardy eur navyše a oni tie peniaze minú či už na spotrebu alebo služby deťom alebo na domáce rekreácie, tie peniaze dávate do ekonomiky a následne vygenerujú nové pracovné miesta, vyššie dane z príjmu, DPH, odvody – to sú tzv. dynamické efekty,“ uzavrel minister.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.