• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Zvýšená chuť na tento druh mäsa môže značiť psychické problémy

  • 19:36 13.11.2021
  • Svet
Zvýšená chuť na tento druh mäsa môže značiť psychické problémy

Muži, ktorí sa obávajú, že nie sú dostatočne „mužní“, častejšie jedia červené mäso.

Štúdia naznačuje, že muži, ktorí jedia veľa hovädzieho, jahňacieho, bravčového a iného červeného mäsa, si môžu byť neistí svojou mužnosťou. Vedci z Kanady zistili, že muži, ktorí si nie sú istí svojou maskulinitou, sa s väčšou pravdepodobnosťou pokúšajú „zvýšiť svoju mužnosť“ jedením červeného mäsa, ktoré je všeobecne vnímané ako mužnejšie.

Nie je známe, prečo je práve červené mäso v niektorých spoločnostiach vnímané ako maskulínne, hoci môže byť vnímané ako spôsob budovania svalov. To pomáha zvyšovať stereotypné mužské vlastnosti, ako je mužnosť a sexuálna sila.

Môže za to aj maskulínny jazyk v potravinovom marketingu. Štúdia cituje kritiku reklamy na hamburgery z roku 2009, ktorá zobrazuje „dlhý a šťavnatý“ burger vznášajúci sa pred ženskými otvorenými ústami.

Nie je preto prekvapujúce, že konzumácia červeného mäsa je výrazne vyššia u mužov ako u žien, tvrdia autori štúdie. V prvej fáze štúdie bolo hodnotených 300 mužských účastníkov z Veľkej Británie, USA a Kanady, do akej miery zodpovedajú tradičnej mužskosti a ich zámer kúpiť si červené mäso. Z celkového počtu bolo 13 zo štúdie vylúčených po odhalení, že sú vegetariáni alebo vegáni, takže konečná vzorka bola 287 mužov.

Problém s mužnosťou bol určovaný otázkami ako: „Prial by som si, aby som sa zaujímal o veci, ktoré sú pre iných mužov zaujímavé“ a „Obávam sa, že ma ženy považujú za menej príťažlivého, pretože nie som taký macho ako ostatní“.

Ďalej boli účastníci informovaní o novom produkte - balíčku s mäsovými výrobkami. Účastníkov sa pýtali, aká by bola pravdepodobnosť objednania balíčka s niekoľkými druhmi mäsa. Okrem toho účastníci uviedli, do akej miery sa zhodli na súbore názorov o vzťahu medzi mužnosťou a konzumáciou jedla. Výsledky ukázali, že neistí muži veria, že konzumácia mäsa zvýši ich mužnosť, a preto boli viac naklonení kupovať červené mäso.

V ďalšej časti štúdie vyplnilo ďalších 200 mužských účastníkov z rovnakých troch krajín dotazník o maskulinite a bolo im povedané, že ich odpovede sa použijú na potvrdenie „novej miery maskulinity“.

Respondenti boli náhodne pridelení tak, aby dostali spätnú väzbu, ktorá mala buď potvrdiť alebo vyvrátiť ich mužnosť (t. j. „náš algoritmus naznačuje, že ste viac/menej mužný ako 85 percent populácie“).

Potom im ponúkli na výber zo štyroch hlavných jedál z jedálneho lístka – mäsovú guľku alebo sendvič so slaninou („mužný“ výber z červeného mäsa) alebo šalát s kuracím mäsom alebo šalát s tofu.

Výsledky ukázali, že potvrdenie maskulinity účastníkov znížilo pravdepodobnosť, že si vyberú jednu z možností červeného mäsa. Celkovo si výskumníci myslia, že reklama, ktorá by sa pokúšala spájať konzumáciu mäsa so ženami, by mohla znížiť spotrebu mäsa u mužov.

„Upozornili by sme však obchodníkov, že by to mohlo paradoxne zvýšiť spotrebu mäsa u žien, a teda celkovo neznížiť spotrebu,“ uvádzajú vo svojom článku publikovanom v časopise Appetite.

Podobné výsledky ukázala aj ďalšia štúdia publikovaná v tom istom časopise, ktorá zistila, že muži radi jedia viac mäsa ako ženy, pretože majú pocit, že im pomáha „potvrdiť svoju mužskú identitu“.

Zistila, že väčšia zhoda s tradičnými mužskými rodovými stereotypmi súvisela s častejšou konzumáciou dvoch druhov mäsa – hovädzieho a kuracieho – a nižšou mierou otvorenosti voči vegetariánstvu.

Červené mäso je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov a môže tvoriť súčasť vyváženej stravy, ale jeho prílišná konzumácia zvyšuje riziko rakoviny čriev. Konzumácia červeného mäsa bola spojená so srdcovými chorobami aj rakovinou konečníka.

Strava bohatá na mäso neohrozuje len naše zdravie, ale aj stav našej planéty, keďže chov dobytka vo veľkom ničí biotopy a vytvára skleníkové plyny.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.