• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Sociálna fóbia: Táto liečba funguje u 85% pacientov

  • 19:37 14.11.2021
  • Svet
Sociálna fóbia: Táto liečba funguje u 85% pacientov

Namiesto liekov sa ukázala účinnejšia iná forma terapie.

Najčastejšou úzkostnou poruchou je sociálna úzkostná porucha alebo sociálna fóbia. Pri tomto type úzkosti majú pacienti obavy zo socializácie. Boja sa, ako budú pôsobiť na ostatných ľudí a častokrát z tohto strachu rušia svoje spoločenské plány.

Aj keď sú na túto diagnózu predpisované lieky, podľa štúdie publikovanej v akademickom žurnále Psychotherapy and Psychosomatics sa sociálna fóbia najlepšie lieči kognitívnou terapiou. Iba samotná kognitívna terapia funguje lepšie ako lieky a je efektívnejšia než kombinácia paroxetínu a terapie.

Kognitívna terapia viedla buď k vyliečeniu, alebo k výraznému zlepšeniu stavu u 85 % pacientov. Vedúci výskumu Hans M. Nordahl uviedol, že nastavili nový rekord v efektívnej liečbe sociálnych úzkostných porúch. Ako dodal:

„Toto je jedna z najlepších štúdií o sociálnych úzkostných poruchách vôbec. Jej realizácia trvala desať rokov a bola náročná z akademického aj logistického hľadiska, ale výsledok je skutočne povzbudzujúci.“

Mierna úzkosť môže byť normálna v určitých sociálnych situáciách. No ľudia so sociálnou fóbiou majú problém žiť normálny život. V sociálnych situáciách môžu pociťovať závraty, návaly horúčavy a iné akútne symptómy úzkosti. Pacienti preto často užívajú lieky a myslia si, že ich stav je lepší hlavne vďaka nim. Stávajú sa na nich preto závislí. Ako uviedol Nordahl:

„Pacienti sa často viac spoliehajú na lieky a terapii neprikladajú taký význam. Lieky teda maskujú veľmi dôležitý objav pacienta: že ak sa naučia účinné techniky, dokážu sami zvládnuť svoju úzkosť.“

Kognitívna terapia funguje tak, že povzbudzuje ľudí, aby prijali svoje pocity. Zároveň sa pacienti snažia sústrediť na to, čo chcú povedať a urobiť v náročných sociálnych situáciách. Nordahl povedal:

„Používame niečo, čo sa nazýva metakognitívna terapia, čo znamená, že pracujeme s myšlienkami pacientov a ich reakciami a presvedčeniami o týchto myšlienkach. Riešime ich premýšľanie a obavy z toho, ako fungujú v sociálnych situáciách. Naučiť sa regulovať svoje procesy pozornosti a trénovať mentálne úlohy sú nové terapeutické prvky s obrovským potenciálom pre túto skupinu pacientov.“

Štúdia sledovala viac ako 100 ľudí počas jedného roka. Kognitívna terapia bola jednoducho tou najlepšou liečbou, povedal Nordahl:

„Toto je doteraz najefektívnejšia liečba pre túto skupinu pacientov. Liečba duševných chorôb často nie je taká účinná ako liečba zlomeniny kostí, ale tu sme ukázali, že liečba psychiatrických porúch môže byť rovnako účinná.“

Zdroj: Info.sk, TM, psychiatryadvisor.com, karger.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.