• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Unesené dievča žiadalo o pomoc tajným gestom. Takto si zachránilo život

  • 20:21 11.11.2021
  • Kentucky
Unesené dievča žiadalo o pomoc tajným gestom. Takto si zachránilo život

Gesto vzniklo na pomoc ľuďom v ohrození, ktorí potrebujú pomoc.

Nezvestné dievča použilo gesto známe zo sociálnych sietí, vďaka čomu sa podarilo ju zachrániť. 16-ročné dievča z Asheville sedelo na zadnom sedadle auta, ktoré jazdilo po cestách v štáte Kentucky, keď si ho všimol motorkár vo vedľajšom pruhu. Dievča cez okno motorkárovi zdanlivo mávalo, no muž rýchlo spoznal gesto, ktoré sa rozšírilo na sociálnej sieti TikTok.

Dievča vystrelo pred seba dlaň, následne zohlo palec a zovrelo ho v pästi. Ide o signál, ktorý vytvorila nadácia Canadian Women's Foundation a nenápadne naznačuje, že obeť je v ohrození a potrebuje pomoc.

Motocyklista následne zavolal na políciu a oznámil, že zbadal dievča, ktoré použilo gesto značiace ohrozenie. Hoci dispečer a dôstojníci signál nepoznali, zástupcovia šerifa auto na ceste zastavili. Zistili, že v ňom sedí dievča, ktorého rodičia nahlásili jej nezvestnosť pred dvoma dňami.

Zástupcovia šerifa zatkli 61-ročného vodiča Jamesa Herberta Bricka z Cherokee a obvinili ho z únosu. Zároveň čelí obvineniu z prechovávania detskej pornografie, ktorú našli v jeho mobilnom telefóne.

Dievča svojho únoscu pozná, ale nie sú príbuzní, povedal Gilbert Acciardo, referent pre verejné záležitosti úradu šerifa okresu Laurel. Dievča vyšetrovateľom povedalo, že s Brickom cestovalo cez Severnú Karolínu, Tennessee, Kentucky a Ohio, kde mal rodinu. Od rodiny odišiel po tom, čo sa dozvedeli, že dievča je neplnoleté a jej rodina ju nahlásila ako nezvestnú. Následne sa snažila upútať pozornosť motoristov, keď cestovali na juh z Ohia.

Nie je jasné, koľko ľudí videlo gesto dievčaťa, povedal dôstojník Acciardo. Keď policajti zastavili auto, dievča ho ukázalo aj im. "Nemyslím si, že si ktokoľvek z nás uvedomoval, čo to bolo," povedal. "Ale teraz už to vieme."

Brick si pravdepodobne myslel, že len mávala na iné autá a nepokúsil sa ju zastaviť. Acciardo uviedol, že jej gesto je mimoriadne užitočným nástrojom, ktorý by mal byť všeobecne známy.

Foto: Improvisation2021/Shutterstock.com

Milióny ľudí videli videá s týmto gestom na TikTok a YouTube, pričom ho propagovali viaceré neziskové organizácie od apríla 2020. Začalo to ako záchranné lano pre ženy v násilných vzťahoch počas pandémie COVID-19. Ženy ho mohli použiť na videohovoroch ako signál, že potrebujú pomoc.

Canadian Women's Foundation odporúča, aby každý, kto signál uvidí, bezpečne oslovil osobu, ktorá ho použila, ak je to možné. Signál nie je v posunkovej reči, takže je účinný len vďaka všeobecnému povedomiu.

Zdroj: Info.sk, TM, nytimes.com, canadianwomen.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.