• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Video: Žene v detstve implantovali srdce dospelého muža. Vedľajší účinok mnohých šokuje

  • 21:50 12.11.2021
  • Surrey
Video: Žene v detstve implantovali srdce dospelého muža. Vedľajší účinok mnohých šokuje

Životom skúšaná žena hovorí o svojich skúsenostiach s početnými operáciami. K jej najbizarnejším zážitkom patrí príznak, ktorý jej ostal po transplantácii srdca.

22-ročná Cecilia-Joy Adamouová z britského mesta Surrey má napriek nízkemu veku bohaté skúsenosti s nemocnicami a operačnými zákrokmi. Britka si za svoj krátky život už prešla transplantáciou srdca a obličky a liečbou rakoviny mozgu. Na svojom účte na sociálnej sieti TikTok dnes hovorí o následkoch, ktoré znáša po operáciách.

Adamouová sa narodila s defektom átrioventrikulárneho septa. Ide o jeden z najčastejších druhov vrodených srdcových ochorení, pri ktorom sú srdcové komory prederavené. Cecilii-Joy preto museli v šiestich mesiacoch a dvoch rokoch transplantovať srdce, čo jej na ďalších šesť rokov dožičilo relatívne spokojné detstvo.

Nové srdce sa v roku 2010 opotrebovalo a mladá pacientka prežila infarkt. Kým sa k nej dostalo srdce od nového darcu, jej život bol odkázaný na nemocničné prístroje.

„Rodičia sa každý večer vracali domov s tým, že nevedeli, či sa dožijem ďalšieho rána,“ hovorí Adamouová v rozhovore pre Yahoo! News. „Párkrát im volali s tým, že majú prísť, lebo sa blíži koniec.“

V septembri 2010 sa Cecilia-Joy konečne dočkala až 12-hodinovej operácie, po ktorej však nasledoval ďalší infarkt. Britku tak museli opäť pripojiť k prístrojom, čo však vyústilo do zlyhania obličiek a jednu z nich jej museli transplantovať. Adamouovej operovali aj chodidlá, keďže v tejto časti tela utrpela nervové poškodenie.

Akoby toho nebolo dosť, mladej bojovníčke v roku 2014 diagnostikovali dva nádory na mozgu a dva na chrbtici. Ich vznik pravdepodobne súvisí s užívaním liekov na potlačenie imunity, ktoré sú potrebné pre úspešné zavŕšenie transplantácie. V tomto čase už aj lekárom dochádzala všetka nádej na záchranu pacientky.

Cecilia-Joy sa dodnes lieči z rakoviny a v hrudi jej už bije nové srdce. Jeho darcom je 45-ročný muž, ktorého rodinu dievčina kontaktovala prostredníctvom ďakovného listu. Ako neskôr zistila, s darcom toho majú veľa spoločné: „Bol zberateľ, čo je zvláštne, lebo ja som vždy zbierala veci. On zbieral známky a ja, keď som bola malá, som zbierala bábiky,“ hovorí Adamouová.

Ďalšia zvláštnosť po transplantácii je, že pulz nového srdca je možné pozorovať aj na pokožke Ceciliinej hrude. „Myslím, že to je kvôli tomu, že keď ma operovali, bola som malé podvyživené jedenásťročné dievča a mala som dostať srdce od muža v strednom veku,“ vysvetľuje s tým, že viditeľné pulzovanie srdca je pre ňu pripomienkou, že je vďačná za to, že môže žiť.

@scars.and.stuff

So yeh that’s me lol ##disabilitytiktok ##disability ##learnontiktok ##BOSSMoves ##ohno ##weirdtok ##foodie ##bekind

♬ Oh No - Kreepa

Adamouová sa videami snaží priblížiť realitu pacientov po transplantácii a početných operáciách. Okrem toho chce ľudí motivovať do otvoreného rozhovoru o možnostiach transplantácie a darovania orgánov.

Zdroj: Info.sk, DP, yahoo.com, unilad.co.uk, Video: tiktok.com/@scars.and.stuff
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.