• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Naozaj je stredozemská strava taká zdravá? Toto sa stane, ak ňou nahradíte západnú kuchyňu

  • 9:13 18.11.2021
  • Oslo
Naozaj je stredozemská strava taká zdravá? Toto sa stane, ak ňou nahradíte západnú kuchyňu

Pri stredomorskom stravovaní treba dať dobrý pozor nielen na to, aké potraviny kupujete, ale aj ako boli spracované.

Stredomorská strava je označenie, ktoré opisuje spôsob stravovania inšpirovaný tradičnou talianskou a gréckou kuchyňou. Medzi jedlá, ktoré uprednostňuje, patria celozrnné obilniny, množstvo zeleniny a ovocia, strukoviny, orechy a semiačka, ryby a byliny. Hlavný zdroj pridaného tuku v rámci stredozemskej stravy tvorí olivový olej.

Stredomorská strava sa často opisuje ako jedna z najzdravších na svete najmä preto, že podľa početných výskumov dokáže efektívne chrániť pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Ak sa však pre ňu rozhodnete bez náležitej prípravy, môže vám privodiť nechcené príznaky.

Riziká stredomorského stravovania

Univerzita v nórskom Osle prišla s prekvapivým tvrdením, že prechodom z klasickej „západnej stravy“ na neorganickú stredomorskú stravu riskujeme až trojnásobné zvýšenie príjmu pesticídov, čo môže mať neblahý účinok na imunitu.

Tradične spracované ovocie a zelenina podľa vedcov prenáša viac kontaminantov životného prostredia a ohrozuje aj plodnosť a vývoj detí. Kameňom úrazu sú pritom najmä ovocie, zelenina a obilniny.

Najväčším problémom stredomorskej stravy je neorganické pestovanie. Ak by ste prešli na takýto jedálniček s tým, že by ste kupovali len organicky spracované plodiny, dokázali by ste redukovať množstvo pesticídov až o 90 percent.

Niektoré z kontaminantov, ktoré štúdia skúmala, sú známe kvôli pôsobeniu na telesné hormóny. „Máme čoraz viac dôkazov o tom, že tieto toxíny oslabujú imunitnú odpoveď a pravdepodobne aj plodnosť,“ vysvetľuje mikrobiológ Carlo Leifert.

„Hormonálna nerovnováha môže tiež negatívne ovplyvniť rast a vývoj detí,“ pokračuje Leifert. „Konvenčne kultivované ovocie, zelenina a celozrnné obilniny sú hlavnými pôvodcami environmentálnych kontaminantov získavaných zo stravy. Keďže tieto jedlá sú základom stredomorskej stravy, tí, ktorí ich jedia, prijímajú desaťnásobné množstvo kontaminantov v porovnaní s tými, ktorých strava sa skladá prevažne z organicky kultivovaných jedál.“

Leifert dodáva, že aj ryby z voľného chovu a farmy sú zdrojom environmentálnych kontaminantov, ale väčšinou v oveľa menšom množstve.

Stredomorské stravovanie v praxi: Tipy na raňajky, obed a večeru

Štúdie sa zúčastnilo 27 britských študentov, ktorí najprv týždeň jedli „tradičné“ britské jedlá a každé z nich si zapísali. Na záver im odobrali vzorky moču a na dva týždne ich transportovali na farmu na Kréte.

Štrnásti študenti na Kréte jedli tradične kultivované jedlo a trinásti boli na strave pozostávajúcej z organických produktov. Vedci potom opäť otestovali vzorku moču každého účastníka. Dobrovoľníci nakoniec strávili ďalší týždeň nazad v Británii, kde mali jesť tradičnú domácu stravu.

„Skupina, ktorá sa stravovala stredomorsky s konvenčne spracovanými potravinami mala v moči trojnásobné množstvo environmentálnych kontaminantov oproti obdobiu, keď jedli obvyklú západnú stravu,“ vysvetľuje Leifert.

Podľa Leiferta a jeho kolegov, ktorí spolupracovali na výskume, je ešte priskoro na to, aby sme hovorili, že stredomorská strava s neorganicky spracovanými potravinami celkovo škodí zdraviu. Okrem toho treba dodať, že environmentálne kontaminanty sa nám do tela dostávajú aj z iných zdrojov, ako sú krémy alebo vzduch.

Zdroj: Info.sk, DP, oup.com, mayoclinic.org, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.