• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Páry, ktoré sa takto zoznámili, majú 6-násobne vyššie riziko rozvodu

  • 20:07 06.11.2021
  • Svet
Páry, ktoré sa takto zoznámili, majú 6-násobne vyššie riziko rozvodu

Manželstvo má menšiu šancu vydržať, ak sa manželia zoznámil za týchto okolností.

Podľa štúdie majú manželské páry, ktoré sa zoznámili prostredníctvom aplikácie alebo webovej stránky, šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť rozvodu v prvých troch rokoch manželstva ako páry, ktoré sa stretli na univerzite alebo prostredníctvom rodiny a priateľov. Dokonca aj po siedmich rokoch mali páry, ktoré sa zoznámili online, 17 % riziko rozvodu v porovnaní s iba 10 % u tých, ktorí sa zoznámili v reálnom živote.

Štúdia nadácie Marriage Foundation skúmala 2 000 vydatých či ženatých dospelých vo veku 30 a viac rokov a pýtala sa, kde spoznali svojho partnera. Nie je prekvapením, že online aplikácie sú teraz najobľúbenejším miestom na zoznámenie sa. Predstavuje tretinu (32 %) tých, ktorí uzavreli manželstvo za posledné dva roky.

Zdá sa však, že online stretnutia nie sú pre páry jediným rizikom. Štúdia zistila, že do 10 rokov manželstva majú tí, ktorí sa zoznámili na pracovisku, najvyššiu mieru rozvodovosti – až 24 % v porovnaní s 20 % tých, ktorí sa zoznámili online, 19 % tých, ktorí sa zoznámili v bare alebo reštaurácii, a 15 % tých, ktorí sa zoznámili prostredníctvom rodiny, priateľov alebo susedov.

U tých, ktorí sa zoznámili online, bola väčšia pravdepodobnosť, že sa rozvedú v prvých troch rokoch manželstva, ale iba v porovnaní s tými, ktorí sa zoznámili cez rodinu, priateľov alebo v bare či reštaurácii.

„Vzhľadom na pohlavie, vek a povolanie bola pravdepodobnosť rozvodu počas prvých troch rokov manželstva šesťkrát vyššia medzi tými, ktorí sa zoznámili online, v porovnaní s tými, ktorí sa zoznámili prostredníctvom rodiny, priateľov alebo susedov,” uvádzajú výsledky štúdie.

Tieto rozdiely však neboli pozorované u päť, sedem alebo desaťročných analýzach. “V každom z týchto období neboli žiadne významné rozdiely v riziku rozvodu v závislosti od toho, kde sa páry stretli,“ uvádza sa v štúdii.

Prečo majú online páry vyššie riziko rozvodu?

Výskumníci naznačujú, že jedným z vysvetlení je, že páry, ktoré sa stretávajú online, sa ženia „ako relatívne cudzí“. Ako uvádza štúdia:

„Zhromažďovanie spoľahlivých informácií o dlhodobom charaktere osoby, s ktorou chodíte alebo si ju beriete, je zjavne ťažšie pre páry, ktoré sa stretávajú online bez pomoci spoločných priateľov, rodiny alebo inej komunity. Pre online páry sa širšie sociálne väzby medzi rodinami a priateľmi musia vytvárať od nuly. Nie je preto celkom prekvapujúce, že názor rodiny, priateľov alebo spolupracovníkov znižujú riziko unáhlenej chyby.“

Harry Benson, riaditeľ výskumu nadácie Marriage Foundation, hovorí:

„Naše zistenia nijako nepodkopávajú ani nezmenšujú životne dôležitú úlohu online zoznamovania. Zdôrazňujú však väčšie riziká a ťažkosti pri spoznávaní relatívneho cudzinca, kde sú spoľahlivé zdroje základných informácií a následná sociálna podpora menej dostupné."

Nadácia Marriage Foundation neskúmala, či existuje nejaký rozdiel medzi mierou rozvodovosti u tých, ktorí používali webové zoznamky a tých, ktorí používali aplikácie ako Tinder a Grinder, ktoré sú zvyčajne neformálnejšie.

Predchádzajúci prieskum na vzorke 2000 mladých dospelých však zistil, že deväť z 10 ľudí, ktorí si našli vzťah cez aplikáciu, mali záujem sa ženiť. Výsledky tak vyvracjú dojem, že aplikácie sú len na nezáväzné vzťahy.

„Možno existuje aj tendencia prehliadať nedostatky v entuziazme nájsť si potenciálneho dlhodobého partnera alebo byť voči nim slepý,” uvádza Sir Paul Coleridge, zakladateľ Marriage Foundation. Podľa neho by ľudia, ktorí sa zoznámili online, mali podstúpiť riadnu prípravu na manželstvo. Tak budú mať väčšiu pravdepodobnosť odhaliť potenciálne nedostatky a riešiť ich v pozitívnom prostredí skôr, než sa objavia po svadbe.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk, marriagefoundation.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.