• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Americká herečka Winona Ryderová slávi 50. narodeniny

  • 6:43 29.10.2021
  • Winona/Bratislava
Americká herečka Winona Ryderová slávi 50. narodeniny

Herečka Winona Ryderová oslavuje v piatok 29. októbra 50 rokov.

Americká herečka Winona Ryderová bola už v detstve obklopená prítomnosťou umelcov. Jej nekonvenčných rodičov - priaznivcov hnutia hippies často navštevovali predstavitelia beatnickej generácie ako Allen Ginsberg či Lawrence Ferlinghetti. Pred kamerou sa prvýkrát objavila ako tínedžerka a odvtedy stvárnila mnoho zaujímavých charakterov.

Winona Laura Horowitz, ktorú verejnosť pozná pod umeleckým menom Winona Ryderová, sa narodila 29. októbra 1971 v meste Winona v štáte Minnesota. Keď mala sedem rokov, s rodičmi sa presťahovala na ranč bez elektriny v severnej Kalifornii, kde istý čas žili spolu s ďalšími rodinami. Jej krstným otcom bola ikona 60. rokov, psychológ a experimentátor s drogami Timothy Leary, pre ktorého Winonin otec Michael D. Horowitz pracoval. V škole sa pre svoj chlapčenský štýl často stávala terčom šikany.

Ako dvanásťročná začala študovať herectvo na American Conservatory Theatre v San Franciscu. Od roku 1986 používa priezvisko Ryderová (Ryder) podľa muzikanta Mitcha Rydera. V tomto roku taktiež debutovala v tínedžerskej snímke s názvom Lucas po boku Charlieho Sheena.

Do širšieho povedomia sa dostala vďaka Timovi Burtonovi, ktorý ju obsadil do úlohy svojskej, citlivej a od sveta izolovanej študentky Lydie Deetzovej v hororovej komédii Beetlejuice (1988). V tom istom roku stvárnila stredoškoláčku Veronicu v drsnom aj keď komediálne ladenom príbehu o dospievaní mladých s názvom Heathers (1988).

Vidieť ju bolo možné aj vo fantasy filme Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands, 1990) opäť v réžii Burtona. Láskou Johnnyho Deppa nebola Ryderová v tom čase len pred kamerou, ale aj v reálnom živote. O rok neskôr získala rolu v poviedkovom filme Jima Jarmuscha Noc na Zemi (Night on Earth). Oscarový režisér Francis Ford Coppola jej dal hereckú príležitosť vo filme Dracula (1992), kde sa v hlavnej úlohe upíra, ktorý podľahol jej pôvabu, predstavil Gary Oldman. V romantickom horore nechýbali aj Anthony Hopkins či Keanu Reeves.

Nomináciu na Oscara a zisk Zlatého glóbusu jej priniesol výkon v úlohe ženy z vyššej spoločnosti May Welland ocitajúcej sa v milostnom trojuholníku vo filme Vek nevinnosti (The Age Of Innocence). Martin Scorsese uviedol adaptáciu románu Edith Whartonovej, ktorá za toto dielo dostala Pulitzerovu cenu do filmovej podoby v roku 1993.

Ďalšiu nomináciu od americkej Akadémii filmových umení a vied si vyslúžila za rolu dobrodružnej Jo March v dráme odohrávajúcej sa počas americkej občianskej vojny Malé ženy (Little Women, 1994). Postavu manipulatívnej klamárky Abigail Williams zosobnila v historickej dráme nakrútenej na motívy hry Arthura Millera Čarodejnice zo Salemu (The Crucible, 1996).

Winona Ryderová bola aj súčasťou sci-fi s názvom Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997) či psychologickej drámy založenej na skutočnej udalosti Narušenie (Girl, Interrupted, 1999), kde si zahrala dievča bojujúce s hraničnou poruchou osobnosti. V tomto filme zažiarila aj Angelina Jolie. V roku 1998 Winonu Ryderovú obsadil Woody Allen do komédie Celebrity. O dva roky neskôr bol Richard Gere jej partnerom v romantickej dráme Jeseň v New Yorku (Autumn in New York).

V roku 2006 hrala v animovanom psychologickom sci-fi filme Temný obraz (A Scanner Darkly) aj v čiernej komédii Darwinove ceny (The Darwin Awards). V roku 2010 bola spolu s Natalie Portmanovou súčasťou thrilleru z baletného prostredia Čierna labuť (Black Swan), hrala aj v dráme skúmajúcej závislosť od alkoholu Keď láska nestačí: Príbeh Lois Wilson (When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story).

Výrazná rola matky pátrajúcej po synovi, ktorý záhadne zmizol, jej patrí od roku 2016 v netflixovom hite Stranger Things.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.