• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Revolučný objav v liečbe rakoviny: Takto je možné zničiť nádor zvnútra

  • 19:39 26.10.2021
  • Cambridge, Massachusetts
Revolučný objav v liečbe rakoviny: Takto je možné zničiť nádor zvnútra

Vedcom sa podaril veľký prielom v oblasti liečby rakoviny.

Vedci vyvinuli revolučnú liečbu rakoviny, ktorá dokáže ničiť nádory. Podľa výskumníkov „naštartuje“ prirodzenú obranyschopnosť pacienta kombináciou chemoterapie a imunoterapie. Choré bunky odstránia z tela, aplikujú na ne lieky a potom umiestnia späť do nádoru. Vrátia sa tak s množstvom liekov, ktoré aktivujú T bunky imunitného systému.

Zdá sa, že zranené rakovinové bunky pôsobia ako núdzový signál, ktorý ich podnecuje k činnosti, tvrdia vedci. Vedúci autor štúdie profesor Michael Yaffe z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) uviedol:

„Keď vytvoríte bunky, ktoré majú poškodenú DNA, ale nie sú zabité, za určitých podmienok prežijú a poškodené bunky môžu vyslať signál, ktorý prebudí imunitný systém. Imunoterapia – ktorá stimuluje imunitný systém, aby zabíjal nádory – funguje len pri niekoľkých typoch rakoviny. Nová metóda by mohla umožniť jej použitie proti mnohým formám choroby."

V experimentoch táto metóda úplne eliminovala nádory, melanómy a rakovinu prsníka u 40 % liečených myší. Keď tým istým hlodavcom o niekoľko mesiacov neskôr vložili rakovinové bunky, T bunky ich rozpoznali a zničili skôr, ako sa mohli vytvoriť nové nádory.

Americký tím zlepšil účinnosť imunoterapeutických liekov nazývaných inhibítory kontrolných bodov. Tie dokážu naštartovať T bunky, ktoré sa „vyčerpali“ a nie sú schopné zaútočiť na nádory.

Pridanie chemoterapeutických liekov pomohlo poškodeným bunkám vysielať signály, ktoré priťahujú pozornosť imunitného systému. Yaffe povedal:

„Toto opisuje nový koncept imunogénneho poškodenia buniek namiesto imunogénnej bunkovej smrti pri liečbe rakoviny. Ukázali sme, že keď ste nádorové bunky po liečbe v miske vstrekli späť priamo do nádoru a dodali inhibítory kontrolných bodov, živé, poranené bunky prebudili imunitný systém."

V súčasnosti prebieha niekoľko klinických štúdií kombinujúcich tieto terapie. Štúdia v časopise Science Signaling vrhá nové svetlo na najlepší prístup. Najlepšie fungovali lieky, ktoré spôsobujú poškodenie DNA a aktivujú bunkové dráhy v nádoroch, ktoré reagujú na stres. Chemikálie vysielajú núdzové signály, ktoré provokujú T bunky, aby zničili poškodené bunky a akékoľvek iné nádorové bunky v okolí.

Vedci sa tiež pokúsili vstreknúť lieky poškodzujúce DNA priamo do nádorov. To však bolo neúčinné, pretože chemoterapeutické lieky poškodzovali aj T bunky a iné imunitné bunky v blízkosti nádoru. Vkladanie poškodených buniek bez inhibítorov kontrolných bodov malo tiež len malý prínos.

Yaffe teraz dúfa, že tento prístup otestuje u pacientov, ktorých nádory nereagovali na imunoterapiu. Najprv je však potrebná ďalšia štúdia, aby sa zistilo, ktoré lieky a v akých dávkach by boli najprospešnejšie pre rôzne typy nádorov. Vedci tiež ďalej skúmajú podrobnosti o tom, ako presne poškodené nádorové bunky stimulujú takú silnú reakciu T buniek.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, science.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.