• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Kremeľ priznal, že očkovanie v Rusku ide pomaly, príčinu vidí v občanoch

  • 16:38 22.10.2021
  • Moskva
Kremeľ priznal, že očkovanie v Rusku ide pomaly, príčinu vidí v občanoch

Kremeľ v piatok priznal, že očkovanie proti covidu v Rusku napreduje horšie ako v niektorých európskych krajinách.

Príčinu tohto stavu ruské vedenie vidí v nedostatočnej uvedomelosti občanov, vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko má najvyšší oficiálny počet úmrtí na koronavírus v Európe. K tejto bilancii sa v piatok pridalo ďalších 1064 úmrtí a 37.141 potvrdených prípadov nákazy.

Sme na tom horšie ako mnohé európske krajiny,“ povedal Peskov v súvislosti s očkovacou kampaňou, pričom upozornil, že „s náhlym nárastom agresívnejších variantov (koronavírusu) ochorie viac ľudí“. „Taká je realita,“ dodal.

Aj príslušné úrady v Rusku podľa AFP varujú, že to najhoršie ešte len príde - v krajine je totiž zaočkovaných iba 35 percent populácie. Úrady preto naďalej vyzývajú na očkovanie jednou z niekoľkých vakcín domácej výroby, ktoré sú zdarma k dispozícii už celé mesiace.

AFP poznamenala, že Peskovove vyjadrenia prišli deň po tom, čo prezident Vladimir Putin opäť vyzdvihol ruskú vakcínu Sputnik V. Vo svojom vystúpení na valdajskom diskusnom fóre vo štvrtok tvrdil, že má informácie, že ľudia z európskych krajín „sa hrnú do Ruska, aby sa dali zaočkovať Sputnikom V, potom sa vrátia domov a kúpia si certifikát“, že sú zaočkovaní vakcínou spoločnosti Pfizer schválenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Naozaj, navyše toto hovoria lekári z európskych krajín. Myslia si, že Sputnik je spoľahlivejší a bezpečnejší,“ povedal ruský prezident

Putin tento týždeň nariadil celoštátne týždenné platené voľno, ktoré sa začne 30. októbrom a potrvá do 7. novembra. Cieľom tohto roku je obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 v populácii.

Peskov uviedol, že vláda zatiaľ neuvažuje o radikálnych opatreniach na potlačenie pandémie v Rusku, akým je napríklad lockdown. Pripomenul, že Putin svojím spomínaným výnosom udelil regiónom právomoc predĺžiť dni voľna, ak si to epidemická situácia vyžiada.

Úrady i médiá budú podľa Peskova sledovať, ako sa budú obyvatelia Ruska správať počas „dní pracovného pokoja“, či budú dodržiavať odporúčania odborníkov a rešpektovať stanovené opatrenia na zastavenie šírenia covidovej infekcie.

Najnovšie zverejnenou bilanciou obetí sa celkový počet ľudí, ktorí v Rusku podľahli covidu, zvýšil na 228.453. Údaje zverejnené štatistickou agentúrou Rosstat v októbri však vykresľujú oveľa temnejší obraz: podľa nej na komplikácie spôsobené koronavírusom zomrelo v Rusku zrejme viac ako 400.000 ľudí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

DNES - 6:47Zahraničné

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach.

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

DNES - 6:39Zahraničné

V štáte New Jersey padol v lotérii Mega Millions jackpot 1,13 miliardy USD.

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

DNES - 6:10Zahraničné

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.