• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Krajniak: Z podvodnej činnosti pri Prvej pomoci sú podozrivé 4 osoby

  • 14:42 22.10.2021
  • Bratislava
Krajniak: Z podvodnej činnosti pri Prvej pomoci sú podozrivé 4 osoby

Z podvodnej činnosti neoprávneného poskytovania štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na pezinskom úrade práce.

Išlo o bežných úradníckych pracovníkov, nie o manažérov, a úrad už s nimi pracovný pomer ukončil. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v piatok pred mimoriadnym sociálnym výborom. Tieto štyri osoby podľa ministra falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol.

Neexistujúca žiadosť bola kompetentnou osobou označená ako relevantná žiadosť. Bol sfalšovaný podpis a bol sfalšovaný výsledok kontroly,“ vymenoval Krajniak. Dodal, že pri všetkých platbách sa automaticky robí finančná kontrola, pri ktorej sa zisťuje, či má subjekt zaplatené dane, sociálne a zdravotné odvody, či nemá nedoplatky a či nie je na listine nelegálnych zamestnávateľov alebo v úpadku. „Táto kontrola prebehla. Ale zodpovedná osoba - napriek tomu, že systém jej to vyhodil a videla, že nespĺňa táto žiadosť predpoklady na to, aby bola vyplatená – tak v systéme napísala, že žiadosť je OK,“ povedal minister.

Minister chronologicky vysvetlil, že 20. augusta tohto roka dostal informáciu o tom, že na pezinskom úrade práce boli identifikované podozrivé platby. „Po komunikácii s riaditeľom úradu práce v Pezinku som okamžite kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka, kde som ich informoval o týchto podozreniach a požiadal som ich, aby určili styčnú osobu, ktorá by komunikovala s riaditeľom úradu práce v Pezinku o ďalšom postupe,“ povedal Krajniak. Ešte v ten deň bolo podľa jeho slov podané trestné oznámenie.

Krajniak hneď nariadil vykonanie kontroly na pezinskom úrade práce, ktorá sa realizovala medzi 23. a 30. augustom. Hneď po nej bolo podané druhé, doplňujúce trestné oznámenie. „Na základe týchto skutočností som pristúpil k 1. septembru k výmene generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR),“ podotkol minister s tým, že to nebolo pre to, lebo by mal podozrenia, že by vtedajší riaditeľ bol do podvodných konaní zapletený, ale preto, aby celoslovenskú kontrolu vykonal už nový riaditeľ Karol Zimmer.

Z tejto celoštátnej kontroly vyplynulo 339 podozrivých žiadostí, ktoré mali nejaké podobné črty s tými pezinskými. Pri žiadnom inom úrade okrem toho v Pezinku sa však podvodné konanie nepotvrdilo.

Minister tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) ho požiadali, aby médiá do tohto času neinformoval, pretože by to mohlo narušiť vyšetrovanie. Povolenie dostal až teraz. Na otázku, či z toho vyvodí osobnú zodpovednosť povedal, že na to nevidí dôvod, pretože spravil všetko tak, ako mal, a aj v súčasnosti by zvolil úplne rovnaký postup.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.